Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Πόρτες (Κεφαλόβρυσο)

- Αρχαιολογικός χώρος -

Η Μυκηναϊκή εγκατάσταση στο Κεφαλόβρυσο Πορτών βρίσκεται στη ΝΔ Αχαΐα, κοντά στο ομώνυμο χωριό και σε απόσταση περίπου 45 χλμ. ΝΔ της Πάτρας, στα όρια με το νομό Ηλείας. Είναι από τις σημαντικότερες και σπουδαιότερες θέσεις στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Αχαΐας και της Ηλείας. Καταλαμβάνει μία από τις νότιες απολήξεις του Σανταμεριάνικου βουνού, του γνωστού από τον Στράβωνα και πιθανότατα τον Όμηρο όρους Σκόλλις. Βασική προϋπόθεση για την εγκατάσταση του πληθυσμού εκεί αποτέλεσε η ύπαρξη σε κοντινή απόσταση της φυσικής πηγής Κεφαλόβρυσο, στα βόρεια της οποίας αναπτύχθηκε ο οικισμός και νοτίως της το νεκροταφείο. Ο οικισμός κατείχε και ήλεγχε το στρατηγικότατο και καθώς φαίνεται πολυσύχναστο ορεινό πέρασμα που συνέδεε την Ηλεία και την Αχαΐα, μέσω της «Δυμαία χώρα».
Η βορειότερη αρχαία Πύλος, η Ηλειακή , δεν αποκλείεται να βρισκόταν ακριβώς εδώ, όπου εκτός των άλλων, συναντάμε τόσο την παραφρασμένη εκδοχή του ονόματος Πύλος στο λατινογενές τοπωνύμιο Πόρτες, αλλά και λόγω της παρουσίας πολλών σπηλαίων στην ευρύτερη περιοχή, που θα μπορούσαν να συσχετιστούν με την αναφορά του Παυσανία στις Πύλες του Άδη και τη λατρεία του θεού των νεκρών στην Ηλειακή Πύλο.
Ο προϊστορικός οικισμός αρχικά είχε αναπτυχθεί στο κορυφαίο πλάτωμα χαμηλού λόφου, αργότερα όμως επεκτάθηκε και στις πλαγιές του φτάνοντας μέχρι το Κεφαλόβρυσο. Στις πλαγιές του λόφου είναι ορατά θεμέλια σπιτιών, καθώς επίσης και κεραμεική που χρονολογείται στην Εποχή του Χαλκού.
Το νεκροταφείο βρίσκεται στα ανατολικά του οικισμού και καταλαμβάνει την κορυφή και τις πλαγιές ενός χαμηλού λόφου, που στο σύνολό του αποτελείται από μαλακό ιζηματογενές πέτρωμα. .Αν και κατά το παρελθόν είχε συληθεί επανειλημμένως, η αρχαιολογική έρευνα που ξεκίνησε το 1994 και συνεχίστηκε στα χρόνια που ακολούθησαν αποκάλυψε μια ιδιαίτερα πλούσια νεκρόπολη, η οποία αποτελεί μνημείο της εξέλιξης της ταφικής αρχιτεκτονικής των μυκηναϊκών χρόνων, αφού εδώ συναντά κανείς πολλούς από τους τύπους κτιστών και λαξευτών τάφων που χρησιμοποιήθηκαν κατά την περίοδο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Η ανασκαφική έρευνα έχει φέρει στο φως μέχρι σήμερα 26 λαξευτούς θαλαμωτούς τάφους με χρήση από την ΥΕ ΙΙΙΑ ως την ΥΕ ΙΙΙΓ περίοδο (1400-1050 π.Χ), ανάμεσα στους οποίους εξέχουσα θέση καταλαμβάνει τάφος που πιθανότατα ανήκε σε πολεμιστή - αξιωματούχο . Στα κτερίσματα της ταφής του συγκαταλέγονται ζεύγος χάλκινων περικνημίδων, αιχμή δόρατος, ξίφος, μαχαίρι, χάλκινη φιάλη καθώς και χάλκινη μήτρα στον τύπο τιάρας κατασκευασμένη από επάλληλα ελάσματα και σειρές καρφιών, ενώ στο εσωτερικό της σώζει μέρος του εσωτερικού ψαθοΰφαντου πιλήματός της.
Ενδιαφέρουσα ιδιαιτερότητα αποτελεί η ύπαρξη πέντε τύμβων, με κτιστούς θαλαμοειδείς και κιβωτιόσχημους τάφους, που έχουν ανασκαφεί μερικώς στο κορυφαίο πλάτωμα του νεκροταφείου, και χρονολογούνται στην ΥΕ Ι περίοδο (1600-1500 π.Χ). Οι τύμβοι, που περιβάλλονται από αντίστοιχους λιθόκτιστους περιβόλους, είχαν επανειλημμένα συληθεί και εν μέρει καταστραφεί, πιθανώς και κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους.


Θεματική ενότητα: Νεκροταφεία
Περιοχή: Λουσικά Δήμος Ωλενίας Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Μυκηναϊκή περίοδος
 
Εικόνες Προβολή Όλων
Πόρτες. "Επίσημα" ασπίδας.
Πόρτες. Άποψη του χώρου.
Πόρτες. Άποψη του χώρου.
Πόρτες. Αμφορέας με πώμα.
Πόρτες. Ανασκαφή θαλαμωτού τάφου 1.
Πόρτες. Γυάλινες χάντρες και πλακίδια.
Πόρτες. Δακτυλιόσχημο αγγείο.
Πόρτες. Δακτυλιόσχημο αγγείο.
Πόρτες. Ειδώλιο ίππου από άρμα.
Πόρτες. Κυλινδρικό αλάβαστρο.
Πόρτες. Κυλινδρικός ψευδόστομος αμφορέας.
Πόρτες. Κωνικό κύπελλο με λαβή.
Πόρτες. Κάλαθος.
Πόρτες. Κέρνος.
Πόρτες. Κέρνος.
  1 έως 15 από τα 53
  Επόμενη>>
 
Άλλες Συλλογές
Μνημεία
Αντικείμενα
Μουσεία

Άλλοι χώροι που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Κρήνη: Ζωιτάδα
Κρήνη: Άγιος Κωνσταντίνος
Σπαλιαρέικα
Βούντενη
Πετρωτό
 
 
Πίσω