Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Αρχαία Λιμναία (Aμφιλοχία)

- Αρχαία πόλη -

Στο λόφο που υψώνεται πάνω από την αμφιθεατρικά χτισμένη Aμφιλoχία (όπου υπάρχει και το εκκλησάκι της Αγ. Τριάδας), σώζoνται τα τείχη μιας αρχαίας Ακαρνανικής πόλης. Τα σωζόμενα τμήματα των τειχών της ακρόπολης επιστέφουν το ανατολικό τμήμα της πόλης και δυο βραχίονες (μακρά τείχη) της οχύρωσης της πόλης, τα οποία είχαν στόχο να προστατέψουν τη βορεινή και βορειοδυτική πλευρά της ακρόπολης, καταλήγουν στο λιμάνι της σύγχρονης πόλης. Έτσι, η αρχαία οχύρωση καταλαμβάνει την κορυφή του λόφου και την Β πλαγιά του, σχεδόν μέχρι τη θάλασσα.
Το αρχαίο αυτό πόλισμα, κατείχε ένα από τα στρατηγικότερα σημεία της Ακαρνανίας, αφού είχε ήλεγχε το πέρασμα από την ενδοχώρα της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας προς τον Αμβρακικό Κόλπο και την παράκτια διάβαση από την Ακαρνανία προς την Ήπειρο και αντιθέτως.
Τα ερείπια της πόλης έχουν ταυτιστεί, από το μεγαλύτερο αριθμό των μελετητών, με την αρχαία Λιμναία, αν και δεν υπάρχει επιγραφικό στοιχείο που να καθιστά την ταύτιση αυτή ασφαλή.

Εξαιτίας της σπουδαιότητας της θέσης της η πόλη, κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών του Πελοποννησιακού Πολέμου, έπαιξε σημαντικό ρόλο, και βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο των αντιμαχομένων παρατάξεων για την κατάληψή της.
Η Λιμναία αναφέρεται από το Θουκυδίδη (Β, 80), ως «κώμην ατείχιστον», κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στην Ακαρνανία των Σπαρτιατών Κνήμου, το 429 π.Χ. και Ευρύλοχου το 426/5 π.Χ. Επίσης από τον Ξενοφώντα (4, 6, 1-14) κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Σπαρτιάτη Αγησιλάου το 389 π.Χ. Οι αφηγήσεις αυτές υποδηλώνουν ότι οι πόλεις της Ακαρνανίας ήταν την εποχή αυτή σε μεγάλο βαθμό οχυρωμένες.
Σπουδαίο ρόλο η Λιμναία πρέπει να έπαιξε και κατά την κάθοδο του Φιλίππου του Ε' το 219 π.Χ. εναντίον των Αιτωλών. Σύμφωνα με τον Πολύβιο (5.5-6, 5.14), ο Φίλιππος χρησιμοποίησε την πόλη ως αγκυροβόλιο, όπου μετέφερε και αποβίβασε το στρατό του για να επιτεθεί κατά του Θέρμου, του Κοινού των Αιτωλών.

Επί τουρκοκρατίας ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων, βλέποντας την εμπορική κυρίως σημασία της πόλης, ίδρυσε εδώ εμπορικό σταθμό και πανδοχείο για την εξυπηρέτηση των καραβανιών. Από το χάνι αυτό (Karavan Sarai στα τουρκικά) η πόλη ονομαζόταν Καρβασαράς. Μάλιστα ο Αλή Πασάς μετέφερε δια της βίας και κατοίκους του παλιού χωριού της Αμβρακίας (στα ΝΔ της σημερινής Αμφιλοχίας) και τους εγκατέστεισε στην περιοχή της ακρόπολης της αρχαίας πόλης. Έτσι η σημερινή πόλη Αμφιλοχία είναι αποτέλεσμα της μετακίνησης αυτής.Θεματική ενότητα: Αρχαίες πόλεις
Περιοχή: Αμφιλοχίας Δήμος Αμφιλοχίας Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Κλασική - Ελληνιστική περίοδος
Άλλες Συλλογές
Μνημεία
Αντικείμενα
Μουσεία
Μνημεία του Χώρου
Οχύρωση αρχαίας Λιμναίας (Αμφιλοχία Δήμου Αμφιλοχίας)

Άλλοι χώροι που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Σπολάϊτα
Χερσόνησος Ρούγας
Αρχαίες Κρήνες
Αρχαίο Φίστυο
Αρχαία Μεδεώνα
 
 
Πίσω