Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Βούντενη (Αμυγδαλιά - Λιαπέικα)

- Αρχαιολογικός χώρος -

Η Βούντενη, η οποία βρίσκεται 7 χλμ. βορειοανατολικά της Πάτρας είναι μία από τις σημαντικότερες μυκηναϊκές θέσεις της Αχαΐας. Πιθανόν να αποτέλεσε τον πυρήνα της προϊστορικής Πάτρας και ίσως ταυτίζεται με την αρχαία Μεσάτιδα, μία εκ των τριών κωμών που συνοικίστηκαν για να αποτελέσουν την αρχαία Πάτρα.
Ο αρχαιολογικός χώρος, συνολικής έκτασης περίπου 180 στρ., αναπτύσσεται σε απόληξη λοφοσειράς, όπου καταλήγουν πρόποδες του Παναχαϊκού. Η τοποθεσία παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα, τα οποία δεν θα μπορούσαν να αγνοηθούν από τους Μυκηναίους κατοίκους της περιοχής. Προσφέρει έλεγχο της θαλάσσιας οδού από τον Πατραϊκό προς τον Κορινθιακό κόλπο, απεριόριστη θέα σε όλη την παράλια δυτική Αχαΐα και τη νότια ακτή της Αιτωλίας και δυνατότητα άμυνας και διαφυγής προς τα ήπια υψώματα του Παναχαϊκού.
Το μυκηναϊκό νεκροταφείο, που αποτελείται από λαξευτούς θαλαμοειδείς τάφους, έκτασης 16 στρεμμάτων, βρίσκεται στην πλαγιά λόφου στη θέση «Αμυγδαλιά», στα δυτικά του σημερινού χωριού Βούντενη. Στη βιβλιογραφία ήταν γνωστό από τις έρευνες του Ν. Κυπαρίσση κατά την δεκαετία του 1920-1930, αλλά έκτοτε καμία άλλη σχετική αναφορά δεν υπήρξε, παρά μόνο μια σύντομη έρευνα κατεστραμμένων τάφων το 1960 από το Ν. Γιαλούρη. Η διάνοιξη αγροτικής οδού στα τέλη της δεκαετίας του 1980 κατέστρεψε τμήμα θαλάμου ενός λαξευτού τάφου, αποτελώντας έτσι αφορμή για την εκ νέου «ανακάλυψη» του νεκροταφείου και την ανασκαφή ενός σημαντικού μέρους του.
Μέχρι στιγμής έχουν ερευνηθεί 65 τάφοι της ΥΕ ΙΙ Β έως και της Υπο-μυκηναϊκής περιόδου (τέλη 16ου - 11ος αι. π.Χ.), εκ των οποίων ξεχωρίζει ένας, μνημειωδών διαστάσεων (τάφος 4), που πρέπει να ανήκε στον άρχοντα του οικισμού. Ο πλούτος των ευρημάτων και η προσεγμένη αρχιτεκτονική των τάφων καθιστούν το μυκηναϊκό νεκροταφείο της Βούντενης εξαιρετικά σημαντικό. Έχουν έρθει στο φως περισσότερα από 800 αγγεία διαφόρων σχημάτων, μερικά πήλινα ειδώλια, μία ασάμινθος, χάλκινες αρύταινες, πολλά χάλκινα εργαλεία και όπλα, μεταξύ των οποίων εγχειρίδιο και επίσημα ασπίδας, πολύτιμη μικροτεχνία με χρυσά και γυάλινα κοσμήματα, σφραγιδόλιθοι από ημιπολύτιμους λίθους και μοναδικά θέματα κ.α.
Στα δυτικά του νεκροταφείου και σε απόσταση μικρότερη του 1 χλμ. βρίσκεται ο λόφος «Καταρράχι» ή «Μπόρτζι», όπου έχει εντοπιστεί και ερευνηθεί εν μέρει ο προϊστορικός οικισμός. Από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία βεβαιώνεται η συνεχής κατοίκηση στο λόφο από την ΜΕ περίοδο έως και τα ρωμαϊκά χρόνια.


Θεματική ενότητα: Νεκροταφεία
Περιοχή: Πάτρα Δήμος Πατρέων Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Μυκηναϊκή περίοδος
Άλλες Συλλογές
Μνημεία
Αντικείμενα
Μουσεία

Άλλοι χώροι που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Καλλιθέα: Ραμπαντάνια
Μουσείο Πατρών
Βρυσάρι
Λεόντιο
Κρήνη: Άγιος Κωνσταντίνος
 
 
Πίσω