Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Αρχαίο Ανακτόριο

- Αρχαία πόλη -

Το αρχαίο Ανακτόριο βρίσκεται στο λόφο «Καστρί» στον όρμο του Αγίου Πέτρου στον Αμβρακικό κόλπο, κοντά στον σημερινό οικισμό της Νέας Καμαρίνας Βόνιτσας και είναι μία από τις τρεις σημαντικές αποικίες που ίδρυσαν οι Κορίνθιοι στο Ακαρνανικό έδαφος. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη το Ανακτόριο ίδρυσε ο νόθος γιος του τυράννου Εχιάδη γύρω στα 630 π.Χ. Η θέση της πόλης ήταν ευνοϊκή για το εμπόριο και τη ναυτιλία και λιγότερο ίσως για την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Οι κάτοικοί της θα πρέπει να ασχολούνταν και με την αλιεία και την υλοτομία. Το Ανακτόριο κόβει νομίσματα από τις αρχές του 5ου αι. π.Χ. Γνωστοί είναι οι κορινθιακοί στατήρες που φέρουν Πήγασο στον εμπροσθότυπο και κεφαλή Αθηνάς στον οπισθότυπο με κορινθιακό κράνος. Στον 4ο αι. π.Χ. συνεχίζει να κόβει νομίσματα του ίδιου τύπου και υποδιαιρέσεις αυτών. Στον 3ο – 2ο αι. π.Χ. έχουμε χάλκινα νομίσματα με κεφαλή Απόλλωνα δαφνοστεφανωμένη στην εμπρόσθια πλευρά και λύρα με την επιγραφή ΑΝΑΚΤΟΡΙΕΩΝ στην οπίσθια πλευρά.
Η ακρόπολη περικλείεται από ένα κυκλικό περίβολο στο λόφο Καστρί, ενώ δύο ακόμη μεγαλύτεροι περίβολοι φαίνεται ότι ανήκουν στην οχύρωση της πόλης. Η οχύρωση αυτή δεν διατηρείται σε αρκετό ύψος, εύκολα όμως διακρίνεται η πορεία της ενώ κατά διαστήματα ενισχύεται από πύργους. Από τις πύλες της η ανατολική και η δυτική αντίστοιχα, οδηγούσαν δια των νεκροταφείων της η πρώτη προς το Θύρρειο και η δεύτερη προς το Άκτιο. Στο εσωτερικό της οχύρωσης είναι ορατά πολλά από τα κτίρια της πόλης, ενώ διακρίνεται και η θέση της αγοράς, καθώς και ενός τουλάχιστον λιμανιού στον ορμίσκο του Αγίου Πέτρου.
Έξω από τα τείχη έχουν ερευνηθεί τμήματα του νεκροταφείου της με πληθώρα τάφων του 6ου αι. π.Χ. που περιείχαν ποικιλία ευρημάτων. Σηαντικό είναι και ένα ταφικό οικοδόμημα σχήματος Π που ερευνήθηκε κοντά στην παραλία στη θέση «Αράπης» με 4 ορθογώνιες θήκες-διαμερίσματα που προορίζονταν για τις ταφές. Από τα νεκροταφεία του Ανακτορίου έχουν περισυλλεγεί πολλές ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες που φυλάσσονται στο Μουσείο Θυρρείου.

Θεματική ενότητα: Αρχαίες πόλεις
Περιοχή: Βόνιτσας Δήμος Ανακτορίου Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: -
 
Εικόνες Προβολή Όλων
Αρχαίο Ανακτόριο
Αρχαίο Ανακτόριο
Αρχαίο Ανακτόριο (κατά .......)
Αρχαίο Ανακτόριο - Επιτύμβιο ανάγλυφο που παριστάνει άνδρα που παίζει λύρα και συγχρόνως τραγουδάει από το Ανατολικό νεκροταφείο της πόλης (αρχές 5ου αι. π.Χ.)
Αρχαίο Ανακτόριο; - Χάλκινο στήριγμα καθρέπτη (πιθανόν από νεκροταφείο της αρχαίας πόλης)
Αρχαίο Ανακτόριο; - Χάλκινος καθρέπτης με ανάγλυφη παράσταση Διονύσου και Αριάδνης (πιθανόν από το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης)
Αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου - Επιτύμβια στήλη με ανάγλυφη διακόσμηση από το νεκροταφείο του Αρχαίου Ανακτορίου
Αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου - Κορμός αγάλματος πεπλοφόρου Αθηνάς (αρ. ευρ. 13) από το αρχαίο Ανακτόριο
  1 έως 8 από τα 8
   
 
Άλλες Συλλογές
Μνημεία
Αντικείμενα
Μουσεία

Άλλοι χώροι που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Αρχαίο Άκτιο
Αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου
Ρίγανη Βάλτου
Αρχαίες Φυτείες
Μουσείο Πατρών
 
 
Πίσω