Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Αρχαία Μεδεώνα (Κατούνα)

- Αρχαία πόλη -

Σε απόσταση 1 χλμ. περίπου ΝΑ της Κατούνας και 5, 5 χλμ. Α-ΒΑ της Κομπωτής (αρχαία Τορύβεια) αναπτύσσεται πάνω στους λόφους Καστράκι και Βλιχίδι η οχύρωση μιας αρχαίας πόλης, η οποία ταυτίστηκε με την Μεδεώνα ή Μεδιώνα. Το όνομα της πόλης προήλθε, σύμφωνα με το Στέφανο Βυζάντιο, από τον Μεδεώνα, το γιο του Πυλάδη και της Ηλέκτρας.
Η πόλη αναφέρεται από το Θουκυδίδη (3.106) κατά τη διάρκεια της πορείας του Σπαρτιάτη Ευρυλόχου προς την Αμφιλοχία το 426 π.Χ. Από τον Ξενοφώντα (Ελληνικά 4.6.5-14) αναφέρεται επίσης κατά την πορεία του Αγησιλάου στην Ακαρνανία το 389 π.Χ. Τέλος ο Πολύβιος (2.2.5-2.4.6) κάνει λόγο για την συγκεκριμένη πόλη κατά την διάρκεια του 1ου Ιλλυρικού πολέμου, το 231 π.Χ.
Η οχύρωση της πόλης, μήκους 2 χλμ. περίπου, διέθετε εσωτερικό διατείχισμα, αλλά και χωριστή ακρόπολη στα Ν-ΝΔ. Στο εσωτερικό της πόλης είναι ορατά θεμέλια κτιρίων και δυο αρχαία πηγάδια. Εξωτερικά της και στα Δ βρισκόταν πιθανότατα το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης.
Η πόλη στο β΄ μισό του 4ου αι. π.Χ. έκοψε δικά της νομίσματα. Αυτά έφεραν στον εμπροσθότυπο την κεφαλή του Απόλλωνα ή της Αθηνάς και στον οπισθότυπο τα γράμματα Α ή Μ εντός στεφάνου δάφνης ή Μ-Ε μαζί με τρίποδα ή την εικόνα γλαύκας με τρίποδα.
Ως επίνειο της Μεδεώνος θεωρείται από πολλούς η θέση Λουτράκι (πιθανόν η αρχαία πόλη Εύριπος).Θεματική ενότητα: Αρχαίες πόλεις
Περιοχή: Κατούνα Δήμος Μεδεώνος Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Κλασική - Ελληνιστική περίοδος
 
Εικόνες Προβολή Όλων
Άποψη της οχύρωσης της αρχαίας Μεδεώνας
Άποψη της οχύρωσης της αρχαίας Μεδεώνας
Αρχαία Μεδεών
Αρχαία Μεδεών
Αρχαία Μεδεών
Αρχαία Μεδεών
Αρχαία Μεδεών
  1 έως 7 από τα 7
   
 
Άλλες Συλλογές
Μνημεία
Αντικείμενα
Μουσεία
Μνημεία του Χώρου
Οχύρωση αρχαίας Μεδεώνας (Κατούνα Δήμου Μεδεώνος)

Άλλοι χώροι που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Αρχαία Μητρόπολη
Σπολάϊτα
Αρχαία Σαυρία
Τραπεζά
Χερσόνησος Ρούγας
 
 
Πίσω