Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Αρχαία Μεδεώνα (Κατούνα)

- Αρχαία πόλη -

Σε απόσταση 1 χλμ. περίπου ΝΑ της Κατούνας και 5, 5 χλμ. Α-ΒΑ της Κομπωτής (αρχαία Τορύβεια) αναπτύσσεται πάνω στους λόφους Καστράκι και Βλιχίδι η οχύρωση μιας αρχαίας πόλης, η οποία ταυτίστηκε με την Μεδεώνα ή Μεδιώνα. Το όνομα της πόλης προήλθε, σύμφωνα με το Στέφανο Βυζάντιο, από τον Μεδεώνα, το γιο του Πυλάδη και της Ηλέκτρας.
Η πόλη αναφέρεται από το Θουκυδίδη (3.106) κατά τη διάρκεια της πορείας του Σπαρτιάτη Ευρυλόχου προς την Αμφιλοχία το 426 π.Χ. Από τον Ξενοφώντα (Ελληνικά 4.6.5-14) αναφέρεται επίσης κατά την πορεία του Αγησιλάου στην Ακαρνανία το 389 π.Χ. Τέλος ο Πολύβιος (2.2.5-2.4.6) κάνει λόγο για την συγκεκριμένη πόλη κατά την διάρκεια του 1ου Ιλλυρικού πολέμου, το 231 π.Χ.
Η οχύρωση της πόλης, μήκους 2 χλμ. περίπου, διέθετε εσωτερικό διατείχισμα, αλλά και χωριστή ακρόπολη στα Ν-ΝΔ. Στο εσωτερικό της πόλης είναι ορατά θεμέλια κτιρίων και δυο αρχαία πηγάδια. Εξωτερικά της και στα Δ βρισκόταν πιθανότατα το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης.
Η πόλη στο β΄ μισό του 4ου αι. π.Χ. έκοψε δικά της νομίσματα. Αυτά έφεραν στον εμπροσθότυπο την κεφαλή του Απόλλωνα ή της Αθηνάς και στον οπισθότυπο τα γράμματα Α ή Μ εντός στεφάνου δάφνης ή Μ-Ε μαζί με τρίποδα ή την εικόνα γλαύκας με τρίποδα.
Ως επίνειο της Μεδεώνος θεωρείται από πολλούς η θέση Λουτράκι (πιθανόν η αρχαία πόλη Εύριπος).Θεματική ενότητα: Αρχαίες πόλεις
Περιοχή: Κατούνα Δήμος Μεδεώνος Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Κλασική - Ελληνιστική περίοδος
 
Εικόνες Προβολή Όλων
Άποψη της οχύρωσης της αρχαίας Μεδεώνας
Άποψη της οχύρωσης της αρχαίας Μεδεώνας
Αρχαία Μεδεών
Αρχαία Μεδεών
Αρχαία Μεδεών
Αρχαία Μεδεών
Αρχαία Μεδεών
  1 έως 7 από τα 7
   
 
Άλλες Συλλογές
Μνημεία
Αντικείμενα
Μουσεία
Μνημεία του Χώρου
Οχύρωση αρχαίας Μεδεώνας (Κατούνα Δήμου Μεδεώνος)

Άλλοι χώροι που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Αρχαίες Κρήνες
Αρχαίος Αστακός
Αρχαία Πάλαιρος
Αρχαία Αλυζία
Αρχαία Λιμναία
 
 
Πίσω