Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Αρχαία Μητρόπολη (Ρίγανη)

- Αρχαία πόλη -

Σε απόσταση 1 χλμ. Ν-ΝΑ της Ρίγανης, στον λόφο «Παλιόκαστρο» (ύψους 137,70 μ.), βρίσκονται τα ερείπια μιας αρχαίας Ακαρνανικής πόλης. Ο λόφος βρίσκεται σε απόσταση 2,7 χλμ. από τον Αχελώο, 9,7 χλμ. από την αρχαία Στράτο και 4 χλμ. από την Παλαιομάνινα (αρχαία Σαυρία).
Η ταύτιση της πόλης με την αρχαία Μητρόπολη δεν είναι επιγραφικά επιβεβαιωμένη. Κάποιοι μελετητές ταυτίζουν τις αρχαιότητες της Ρίγανης με την αρχαία Μητρόπολη, ενώ άλλοι τοποθετούν την Σαυρία στη Ρίγανη και τη Μητρόπολη στην Παλαιομάνινα (του Δήμου Αστακού).
Το 425 π.Χ. οι Αμβρακιώτες, σύμφωνα με το Θουκυδίδη (3, 107), στρατοπέδευσαν κοντά στη Μητρόπολη. Γύρω στο 270 π.Χ. η πόλη καταλήφθηκε από τους Αιτωλούς, ενώ το 219 π.Χ. καταστράφηκε από το Φίλιππο Ε΄ της Μακεδονίας (Πολύβιος IV, 64, 3-5).
Η πόλη θεωρείται αποικία των Κορινθίων. Το τείχος της πόλης είχε συνολική περίμετρο περιβόλου περίπου 1.300 μ. και χρονολογείται πιθανότατα στον 6ο αι. π.Χ., σε μια εποχή που αποικίσθηκαν από τους Κορίνθιους η Λευκάδα και το Ανακτόριο. Επιπλέον, λόγω της αρχαιότητας της οχύρωσής της, κάποιοι την ταυτίζουν με την αρχαία πόλη Ερυσίχη, η οποία (κατά τον Ηeuzey) μετονομάστηκε σε Μητρόπολη στα ελληνιστικά χρόνια.
Στο εσωτερικά της οχύρωσης υπάρχουν ελάχιστα ίχνη από οικοδομήματα (κατοικίες και δημόσια κτίρια).

Σε απόσταση 2 χλμ. περίπου ΝΑ της οχύρωσης της Ρίγανης, κοντά στη διάβαση, που φέρει το όνομα πόρος ή πέραμα της Pίγαvης, ο Αχελώος παρoυσιάζει εύκολη διάβαση («περιταριά»), η οποία ήταν σε χρήση έως και πριν από μερικά χρόνια. Aπό αυτό το σημείο φαίνεται ότι διήλθε τον Αχελώο και ο Φίλιππος ο Ε' το 219 π.Χ. (Πολύβιος, IV.64.5).
Στην ίδια περιοχή έχουν αναφερθεί τα ερείπια ενός ορθογωνίου ασβεστόκτιστου οικοδομήματος (πιθανόν μεσαιωνικών χρόνων) μήκους 40 μ. και σωζόμενου ύψους 1 και πλέον μ. Στο εσωτερικό του υπήρχε διαρρύθμιση δωματίων. Πιθανώς, κατά τον Μαστροκώστα, χρησίμευε ως φυλάκειo στρατιωτών ή ως κατάλυμα ταξιδιωτών. Τις τελευταίες δεκαετίες τα ερείπια αυτά διαλύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από τους χωρικούς ως οικοδομικό υλικό.

Θεματική ενότητα: Αρχαίες πόλεις
Περιοχή: Στράτος Δήμος Στράτου Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Κλασική - Ελληνιστική περίοδος
 
Εικόνες Προβολή Όλων
Αρχαία Μητρόπολη (Ρίγανη)
  1 έως 1 από τα 1
   
 
Άλλες Συλλογές
Μνημεία
Αντικείμενα
Μουσεία
Μνημεία του Χώρου
Οχύρωση της αρχαίας Μητρόπολης (Ρίγανη Δήμου Στράτου)

Άλλοι χώροι που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Αρχαία Ψωφίδα
Αρχαίος Κλείτωρ
Αρχαία Λιμναία
Αρχαία Πάλαιρος
Αρχαίες Κρήνες
 
 
Πίσω