Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Αρχαίο Αγρίνιο (Μεγάλη Χώρα-Διαμαντέϊκα)

- Αρχαία πόλη -

Ερείπια μίας οχυρωμένης πόλης υπάρχουν στα Α του οικισμού της Μεγάλης Χώρας (πρώην Ζαπάντι), 1 χλμ. στα Ν-ΝΔ του οικισμού «Διαμαντέϊκα» και περίπου 1 χλμ. στα ΒΔ του Αγίου Κωνσταντίνου (Δ προάστιο του Αγρινίου) του Δήμου Αγρινίου. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης, βρίσκονται σήμερα μοιρασμένα στον κάμπο, εκατέρωθεν της εθνικής οδού Μεσολογγίου - Αγρινίου – Αμφιλοχίας και περιλαμβάνουν μια σειρά από χαμηλά υψώματα. Στο Δ ύψωμα πιθανότατα βρίσκονταν η ακρόπολη της πόλης.
Η τοποθεσία έχει ταυτιστεί με το αρχαία Aγρίvιo. Η ταύτιση αυτή ωστόσο δεν έχει διαπιστωθεί επιγραφικά, έτσι κάποιοι μελετητές συνεχίζουν να τοποθετούν το αρχαίο Αγρίνιο στη θέση Παλιόκαστρο της Σπολάΐτας.
Το αρχαίο Αγρίνιο αναφέρει ο Διόδωρος ο Σικελιώτης (19.68), όταν το 322/321 π. Χ. καταλήφθηκε από τους Ακαρνάνες. Το 314 π.Χ., όταν ο Κάσσανδρος ήλθε στην Αιτωλία, θέλοντας να ενισχύσει τους Ακαρνάνες, έναντι των αντιπάλων του -και ταγμένων με των Αντίγονο- Αιτωλών, τους συμβούλευσε να εγκατασταθούν σε οχυρές πόλεις. Τότε οι Δεριείς ή Δηριείς εγκαταστάθηκαν στο Αγρίνιο, γεγονός που αποδεικνύει ότι, την εποχή αυτή, η πόλη ήταν οχυρωμένη. Λίγο μετά την κάθοδο του Κάσσανδρου, η πόλη ανακτήθηκε με πολιορκία από τους Αιτωλούς. Το επόμενο καλοκαίρι (313 π.Χ.) ο Κάσσανδρος στέλνει δύναμη στην Ακαρνανία, υπό τον αδελφό του Φίλιππο, η οποία αφού ενώθηκε με τους Ακαρνάνες, επιτέθηκε στην Αιτωλία. Την πόλη αναφέρει και ο Πολύβιος (5.7.7) περιγράφοντας την πορεία του Φιλίππου Ε' κατά του Θέρμου. Η αποφυγή, για την πορεία κατά του Θέρμου, της Β πλευράς των λιμνών, πιθανώς να οφειλόταν και στην ύπαρξη εκεί του οχυρωμένου αρχαίου Αγρινίου.
Τα ίχνη της οχύρωσης της πόλης είναι ασαφή και αποσπασματικά σωζόμενα. Ο περίβολος της έχει μήκος τουλάχιστον 12 σταδίων και πρέπει να ήκμασε περί τα μέσα του 4ου αι., αφoύ διέθετε μία οργανωμένη Αγορά. Στο εσωτερικό της πόλης έχουν ανασκαφεί δυο αρχαίες οικίες και, στην αγορά της, μια στοά μήκους 72 μ., μπροστά από την οποία υπήρχαν και βάθρα αγαλμάτων. Επίσης ένα ναόσχημο οικοδόμημα, ενώ έχει εντοπιστεί και το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης (στα Ν, εξωτερικά της οχύρωσης).

Στην ευρύτερη περιοχή της πόλης (στη θέση «Ψηλή Παναγιά», κοντά στη Μεγάλη Χώρα, σε απόσταση 1,5 χλμ. Ν του Παλιόκαστρου της Σπολάϊτας), ανασκάφηκαν και λείψανα από ρωμαϊκή έπαυλη, με λουτρά και ψηφιδωτά δάπεδα.

Πολύ κοντά στο αρχαίο Αγρίνιο, πάνω από τα «Τριανταίϊκα», στα Β του Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου και ΒΑ της Μεγάλης Χώρας, στην κoρυφή του υψώματος, όπου υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας της Βλαχέρνας υπάρχει ένας αρχαίος πύργος, ο οποίος φέρει το όνομα Παλιόπυργος ή Παλαιόπυργος. Ο πύργος αυτός, ο οποίος υπάγονταν στον έλεγχο της πόλης και λειτουργούσε ως παρατηρητήριο, είναι κυκλικής κάτοψης, με εσωτερική διάμετρο περίπου 7 μ. Είναι κατασκευασμένος κατά το ψευδοϊσόδομο τραπεζιόσχημο σύστημα. Μόνο ένα τμήμα του πύργου διατηρείται σε καλή κατάσταση, ενώ σώζεται σε ύψος περίπου 2 μ.

Θεματική ενότητα: Αρχαίες πόλεις
Περιοχή: Αγρίνιο Δήμος Αγρινίου Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Ελληνιστική περίοδος
Άλλες Συλλογές
Μνημεία
Αντικείμενα
Μουσεία
Μνημεία του Χώρου
Αγορά αρχαίου Αγρινίου
Παλιόπυργος ή Παλαιόπυργος Αγρινίου (Τριανταίϊκα Δήμου Αγρινίου)
Οχύρωση αρχαίου Αγρινίου (Αγ. Κωνσταντίνος Δήμου Αγρινίου)

Άλλοι χώροι που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Νέα Πλευρώνα
Αρχαίο Τριχόνειο
Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου
Εμπεσσός
Αρχαίες Όλπες
 
 
Πίσω