Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Αρχαία Ιθωρία (Αγ. Ηλίας)

- Αρχαία πόλη -

Η οχύρωση (ακρόπολη) της αρχαίας Ιθωρίας βρίσκεται πάνω στο λόφο του Αγίου Ηλία (υψόμετρο 213,62 μ.) του Δήμου Αιτωλικού.
Ως προς την ταύτιση της πόλης, στην οποία συνέβαλαν οι περιγραφές του Πολύβιου και του Στράβωνα, υπάρχει oμοφωνία μεταξύ του μεγαλυτέρου αριθμού των μελετητών. Η θέση της πόλης, αποτελεί στρατηγικό σημαντικό σημείο, αφού έχει θέα προς όλες τις Αιτωλικές οχυρώσεις της περιοχής, αλλά και προς τις οχυρώσεις στης Aκαρνανικής πλευράς, ελέγχοντας έτσι τα κυριότερα περάσματα από τα Δ. προς την Αιτωλία.
Η πόλη καταστράφηκε το 219 π.Χ., από το Φίλιππο Ε' τo Mακεδόνα (Πολύβιος, 2.64.9).
Σημαντικά προϊστορικά ευρήματα στην περιοχή, φανερώνουν ότι η τοποθεσία φιλοξενούσε ενδεχόμενα μία σημαντική πόλη ήδη από τα χρόνια αυτά, πιθανόν την ομηρική πόλη Ώλενο. Επιπλέον, τμήμα της Δ πλευράς του τείχους της ακρόπολής της θεωρείται προϊστορικό από ορισμένους μελετητές.
Τα προϊστορικά αυτά ευρήματα είναι: Νεολιθικός οικισμός στα ΝΔ της πόλης, στη θέση «Κόκκινη Σπηλιά».
Επίσης τέσσερις θoλωτoί τάφoι της ΥΕ ΙΙ περιόδου, στα Ν και Δ και κοντά στην ακρόπολη της πόλης (θέση «Σερεμέτι» και «Μαραθιάς» αντίστοιχα), αλλά και ένας θαλαμωτός τάφος της ίδιας περιόδου στην πλατεία του ομώνυμου χωριού. Οι τάφοι αυτοί, πλούσιοι σε ευρήματα, ανασκάφηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 από τον αρχαιολόγο Ε. Μαστροκώστα.
Στο εσωτερικό της ακρόπολης δεν υπάρχουν σήμερα ίχνη κατοίκησης. Μόνο μία μικρή στέρνα στο Δ-ΒΔ πλάτωμα της ακρόπολης. Έχει σχήμα τραπεζίου, διαστάσεις 1, 00 Χ 1, 50 μ περίπου και πάχος τοιχωμάτων 1, 00 - 1, 20 μ. Είναι κατασκευασμένη με μικρούς λίθους, επιχρισμένους στην ορατή τους επιφάνεια με κονίαμα.
Το λιμάνι της αρχαίας πόλης Ιθωρίας πιθανότατα βρισκόταν στα Α της πόλης, στη θέση Αμπέλια ή Πετράκια, δίπλα από το μοναστήρι των Αγίων Ταξιαρχών.
Ο Πολύβιος (2.64.9) αναφέρει ότι ο Φίλιππος Ε' o Mακεδόνας, αφού κατέστρεψε ολοκληρωτικά, το 219 π.Χ., την Ιθωρία διέταξε να γκρεμίσουν και μια σειρά πύργων (περισσότερων από έξι σε αριθμό), που υπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή της πόλης. Οι δυο σημαντικότεροι από αυτούς βρίσκονται στη θέση Ελληνικά (3 χλμ. Β της Σταμνάς), κοντά στην τοποθεσία «Δύο Εκκλησιές». Αυτοί χρησίμευαν ως παρατηρητήρια ή ως καταφύγια (είχαν και αμυντικό ρόλο).

Θεματική ενότητα: Αρχαίες πόλεις
Περιοχή: Αιτωλικού Δήμος Αιτωλικού Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Προϊστορική - ελληνιστική περίοδος
 
Εικόνες Προβολή Όλων
Άποψη του εσωτερικού της μεγάλης δεξαμενής
Άποψη του εσωτερικού της μεγάλης δεξαμενής
Αρχαία Ιθωρία (Αγ. Ηλίας)
Αρχαία Ιθωρία - Απόψη των θέσεων Μαραθιάς και Σερεμέτι (Αγ. Ηλίας)
Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου - Λίθινες ψηφίδες από κορνεάλη Α.Μ.Α. 217-220 της Μυκηναϊκής εποχής (ΥΕ ΙΙΙΑ) από τον Άγιο Ηλία Ιθωρίας
Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου - Λίθινοι πελέκεις (Α.Μ.Α. 16 και 458) από τον Άγιο Ηλία Ιθωρίας
Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου - Μικρή χαμηλή μόνωτη πρόχους με διακόσμηση "ρακέτας" και άνθους, από τον Αγιο Ηλία Μεσολογγίου, β΄μισό 15ου π.Χ. αιώνα (Υστεροελλαδική ΙΙΒ περίοδος)
Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου - Πήλινα αρτόσχημα αλάβαστρα (Α.Μ.Α. 246, 247) από την αρχαία Ιθωρία (Άγιος Ηλίας)
Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου - Πήλινα αρτόσχημα αλάβαστρα (Α.Μ.Α. 252, 296, 254) από την αρχαία Ιθωρία (Άγιος Ηλίας)
Η θέση του λιμανιού της αρχαίας Ιθωρίας
Πύλη της αρχαίας Ιθωρίας (Αγ. Ηλίας Δήμου Αιτωλικού)
  1 έως 11 από τα 11
   
 
Άλλες Συλλογές
Μνημεία
Αντικείμενα
Μουσεία
Μνημεία του Χώρου
Προϊστορικά μνημεία αρχαίας Ιθωρίας (Αγ. Ηλίας Δήμου Αιτωλικού)
Οχύρωση αρχαίας Ιθωρίας (Αγ. Ηλίας Δήμου Αιτωλικού)

Άλλοι χώροι που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Σταμνά
Αρχαίος Θέρμος
Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου
Αρχαία Κόροντα
 
 
Πίσω