Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Αρχαία Αρσινόη (Αγγελόκαστρο)

- Αρχαία πόλη -

Στα Β του χωριού Αγγελόκαστρο (του Δήμου Αγγελοκάστρου), στο λόφο του Αγ. Γεωργίου, σώζεται μεσαιωνική οχύρωση του 13ου αιώνα, στην οποία διακρίνονται ίχνη μιας αρχαίας οχύρωσης (ακρόπολης). Τα ίχνη αυτά, όπως και τα οικιστικά αρχιτεκτονικά λείψανα, ελληνιστικής περιόδου, που ανασκάφηκαν, στα Β της, στην πεδιάδα και στη θέση «Κακαβαριά» (η οποία εκτείνεται από το λόφο του Αγ. Γεωργίου έως τον ποταμό Δίμηκο), έχουν ταυτιστεί, με βάση τις αναφορές του Πολύβιου και του Στράβωνα, με την Αιτωλική πόλη Αρσινόη. Η ασφαλής ταύτιση της θέσης με την αρχαία πόλη στηρίχτηκε στην εύρεση επιγραφών, αλλά και πολλών ενσφράγιστων κεράμων με την επιγραφή ΑΡΣΙΝΟΕΩΝ.
Η πόλη, «εύφυδς ¦πικειμένη πως τ­ τοΨ zΑχελώου διαβάσει», απέχει 20 στάδια από τον Αχελώο, ενώ μισό χιλιόμετρο βορειότερα του χωριού Αγγελόκαστρο ρέει και ο μικρός ποταμός Δίμηκος (ο αρχαίος Κύαθος), ο οποίος μεταφέροντας τα νερά της λίμνης Λυσιμαχείας προς Δυσμάς ενισχύει τη ροή του Αχελώου. Η ακρόπολη αυτή δεσπόζει στην περιοχή του Αχελώου και των γύρω βουνών, καθώς και των λιμνών Τριχωνίδας και Λυσιμαχείας.
Κατά μια, πολύ πιθανή εκδοχή, παλιότερα η παραποτάμια πόλη ονομαζόταν Κωνώπη (Στράβων 10, 2, 22), όνομα το οποίο πιθανότατα προέρχεται από τα κουνούπια του παρακείμενου έλους. Μετονομάστηκε, σε Αρσινόη από τους Αιτωλούς, προς τιμήν της ομώνυμης κόρης του Πτολεμαίου Α΄ του Σωτήρα, πιθανότατα την περίοδο του πρώτου της γάμου (299-281 π.Χ.), οπότε μετονομάστηκε και η γειτονική Υρία σε Λυσιμαχεία προς τιμήν του συζύγου της, ομώνυμου βασιλιά της Θράκης. Άλλοι μελετητές υποστηρίζουν πως πρόκειται για δυο διαφορετικές πόλεις ή ότι η Αρσινόη ιδρύθηκε εξ’ αρχής στη θέση της πολίχνης Κωνώπη από τον Πτολεμαίο Β΄ το Φιλάδελφο προς τιμήν της αδερφής και συζύγου του Αρσινόης.
Την ελληνιστική πόλη Αρσινόη διαδέχτηκε η Βυζαντινή. Την εποχή του Λέοντος ΣΤ΄ του Σοφού τοποθετείται στο Αγγελόκαστρο η Επισκοπή του Αχελώου, καθώς και η ομώνυμη μεσοβυζαντινή πόλη. Στα ύστερα Βυζαντινά και στα μεταβυζαντινά χρόνια η πόλη Αχελώος γνώρισε ιδιαίτερη ακμή και έπαιξε σημαντικό ιστορικό ρόλο.
Η ανασκαφή στην αρχαία πόλη, διεξήχθη το 1995 και σε μικρή έκταση, δίπλα από το Δημοτικό Στάδιο Αγγελοκάστρου (στην απαλλοτριωμένη σήμερα από το ΥΠ.ΠΟ. ιδιοκτησία Γ. Καρκαντζού). Εκτός από τις ιδιωτικές οικίες και κάποια δημόσια οικοδομήματα, αποκαλύφθηκε και ισχυρός περίβολος (μήκους 28 μ και διεύθυνσης Β-Ν), τμήμα προφανώς του αρχαίου τείχους της πόλης.
Επιπλέον, από το 1967 έως σήμερα, με τη βοήθεια των σωστικών ανασκαφών, εντοπίστηκαν επίσης τα νεκροταφεία της αρχαίας πόλης και ερευνήθηκαν περισσότεροι από είκοσι τάφοι (κεραμοσκεπείς, κιβωτιόσχημοι και θαλαμωτοί), οι περισσότεροι από τους οποίους εντάσσονται σε δυο πιθανότατα νεκροταφεία (το ΒΑ και το ΒΔ) των οποίων, η θέση ορίζεται αναγκαστικά με βάση την οχυρωμένη ακρόπολη της αρχαίας πόλης (δηλαδή το λόφο του Αγ. Γεωργίου), αφού μέχρι σήμερα η έκταση και τα ακριβή όριά της παραμένουν άγνωστα. Το ΒΔ νεκροταφείο της πόλης συμπεριλαμβάνει τις θέσεις Κακαβαριά και Τραγατσούλα, ενώ το ΒΑ τις θέσεις Ρεπιτσά, Στενό, Καρβούνι και Σκαφίδα. Μεμονωμένοι τάφοι έχουν ερευνηθεί επίσης κατά καιρούς και στη Β έξοδο του χωριού, στις θέσεις Μύλος και Γούβες έχουν επίσης ερευνηθεί κατά καιρούς τάφοι.

Θεματική ενότητα: Αρχαίες πόλεις
Περιοχή: Αγγελόκαστρο Δήμος Αγγελοκάστρου Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Κλασική - Ελληνιστική περίοδος
 
Εικόνες Προβολή Όλων
Αρχαία Αρσινόη - πήλινος κάνθαρος ελληνιστικών χρόνων
Αρχαία Αρσινόη - αγγείο ελληνιστικών χρόνων
Αρχαία Αρσινόη - ανάγλυφος σκύφος ελληνιστικών χρόνων
Αρχαία Αρσινόη - ανάγλυφος σκύφος ελληνιστικών χρόνων
Αρχαία Αρσινόη - ανάγλυφος σκύφος ελληνιστικών χρόνων
Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου - Πήλινα ατρακτόσχημα μυροδοχεία (Α.Μ.Α. 2161, 2160, 2159) από την αρχαία Αρσινόη
Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου - Πήλινα μελαμβαφή αγγεία με διακόσμηση "Δυτικής Κλιτύος" από την αρχαία Αρσινόη: οινοχόη (Α.Μ.Α. 964), φιάλη (Α.Μ.Α. 399)
Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου - Πήλινη πυξίδα (Α.Μ.Α. 2152) από την αρχαία Αρσινόη
Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου - Πήλινη πυξίδα (Α.Μ.Α. 2152) από την αρχαία Αρσινόη
Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου - Πήλινη πυξίδα (Α.Μ.Α. 2153) από την αρχαία Αρσινόη
Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου - Πήλινη πυξίδα (Α.Μ.Α. 2153) από την αρχαία Αρσινόη
Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου - Πήλινη πυξίδα (Α.Μ.Α. 2154) από την αρχαία Αρσινόη
Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου - Πήλινη πυξίδα (Α.Μ.Α. 2154) από την αρχαία Αρσινόη
Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου - Πήλινη κωνική φιάλη (Α.Μ.Α. 399) με διακόσμηση τύπου west slope από την αρχαία Αρσινόη
Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου - Πήλινη κοτύλη (Α.Μ.Α. 2145) από την αρχαία Αρσινόη
  1 έως 15 από τα 49
  Επόμενη>>
 
Άλλες Συλλογές
Μνημεία
Αντικείμενα
Μουσεία
Μνημεία του Χώρου
Οχύρωση αρχαίας Αρσινόης (Αγγελόκαστρο Δήμου Αγγελοκάστρου)

Άλλοι χώροι που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Αρχαία Αλυζία
Αρχαίο Θύρρειο
Αρχαία Τορύβεια
Αμφιλοχικό Άργος
Αρχαία Σαυρία
 
 
Πίσω