Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Αρχαίο Θύρρειο

- Αρχαία πόλη -

Τα ερείπια της Ακαρνανικής πόλης Θύρρειο βρίσκονται στις βόρειες υπώρειες του όρους Περγαντί, στο χωριό Αγ. Βασίλειος – το οποίο σήμερα έχει μετονομαστεί σε Θύρρειο – 12 περίπου χλμ. ΝΑ της Βόνιτσας. Η πόλη βρισκόταν κοντά στη θάλασσα (Πολύβιος 4, 6) και σύμφωνα με τον Πλίνιο (Φυσική Ιστορία 4, 5), διέθετε δυο λιμάνια, από τα οποία το ένα ήταν ο οχυρωμένος Εχίνος στον Αμβρακικό κόλπο, σε απόσταση 6,5 χλμ. από την πόλη (στον όρμο της Ρούγας, κοντά στο χωριό Παλιάμπελα), όπου σώζονται και τα ερείπια σημαντικού αρχαίου ναού. Η επικράτεια της αρχαίας πόλης πιστεύεται ότι εκτείνονταν από το Λουτράκι Κατούνας μέχρι τα όρια του αρχαίου Ανακτορίου.
Αρκετοί μελετητές θεωρούν την πόλη Κορινθιακή εγκατάσταση. Αργότερα και κατά περιόδους υπήρξε έδρα του Κοινού των Ακαρνάνων. Γι ΄ αυτό το λόγο δοκιμάστηκε από επιδρομές και γνώρισε καταλήψεις. Ήταν πατρίδα του Πάτρωνα, γνωστού επώνυμου ήρωα της πόλης. ΄Ως πόλη-κράτος, με την ονομασία Θύρρειο, αναφέρεται στον Ξενοφώντα (Ελληνικά, VI, 2, 37), στη λίστα των «Θεαροδόκων» της Επιδαύρου και, ως Τύρβειον, σε μια Δελφική επιγραφή του 272 π. Χ.
Το Θύρρειο εμφανίζεται στην πολιτική σκηνή τον 4ο αι. π.Χ. Το 372 π.Χ. καταλήφθηκε από τον Αθηναίο στρατηγό Ιφικράτη (Ξενοφών, Ελληνικά, 6, 2. 36-38), το 270 π.Χ. από τους Ηπειρώτες και πολλές φορές από τους Αιτωλούς, όπως για παράδειγμα το 221 π.Χ. (Πολύβιος, 4. 6. 2). Το 191 π.Χ. ο Αντίοχος Γ΄ κάνει προσπάθεια να κερδίσει το Θύρρειο. Το 167 π.Χ. φαίνεται να είναι επίσημα, η τρίτη κατά σειρά και τελευταία, πρωτεύουσα του Κοινού των Ακαρνάνων, αφού η Λευκάδα αποσπάται από την Ακαρνανία και αυτονομείται. Μέχρι τον 1ο αι. π.Χ. είχε στενές σχέσεις με τους Ρωμαίους, στοιχείο που επιβεβαιώνεται από δυο επιγραφές που βρέθηκαν εδώ και φυλάσσονται στο τοπικό Μουσείο : τη γνωστή συνθήκη, του 212 π.Χ., μεταξύ Ρωμαίων και Αιτωλών και την επικύρωση συμφωνίας, του 94 π.Χ., για συμμαχία, φιλία και ειρήνη, μεταξύ Θυρρείου και Ρώμης. Το 51/50 π.Χ. ο Ρωμαίος ρήτορας Κικέρων, στο ταξίδι του από την Αλυζία στη Λευκάδα, επισκέφτηκε την πόλη και φιλοξενήθηκε από τον τοπικό άρχοντα Ξενομένη. Πέντε χρόνια μετά τη ναυμαχία στο Άκτιο (31/30 π.Χ.) η πόλη καταστράφηκε από τους Ρωμαίους και οι κάτοικοί της υποχρεώθηκαν να μετοικήσουν στη νεοϊδρυθείσα Νικόπολη.
Εσωτερικά της εξωτερικής οχύρωσης της πόλης βλέπουμε μεγάλο αριθμό από θεμέλια οικιών και άλλων οικοδομημάτων. Επίσης δρόμο με βαθμίδες και ίχνη της αρχαίας αγοράς, σε ένα πλάτωμα διαμορφωμένο με ανάλημμα. Κοντά στο Ν διατείχισμα, είναι ορατά τμήματα πήλινου αγωγού, καθώς και λιθόπλινθoι καλά κατεργασμένες με χρήση μπρούτζινων συνδέσμων, οι οποίες προέρχονται ενδεχομένως από ναό. Κάποια ίχνη οικοδομημάτων είναι ορατά και στο εσωτερικό της Ακρόπολης, ενώ στην κορυφή του λόφου «Σωρού», είναι πιθανό να υπήρχε ένα ιερό, αφού βρέθηκαν εκεί ένα χάλκινο αγαλμάτιο Ερμή, ένας κατάλογος θρησκευτικού θιάσου, καθώς επίσης και ίχνη τάφου – τύμβου.
Το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης του Θυρρείου, βρισκόταν πιθανότατα στα ΒΑ της, κοντά στη θέση «Πετρόπουλα».
Το Θύρρειο ήταν έδρα νομισματοκοπείου και έκοβε, την περίοδο 350-250 π.Χ. περίπου, δικά της νομίσματα (όπως και το Κοινό των Ακαρνάνων), με πρότυπο τους Κορινθιακούς στατήρες. Απεικόνιζαν στη μια όψη τον Πήγασο και στην άλλη κεφαλή της Αθηνάς, καθώς και τα γράμματα Θ, ΘΥ, ΘΥΡ.
Γύρω στο 167 π.Χ. το Θύρρειο ως πρωτεύουσα της Ακαρνανικής Συμπολιτείας, έκοψε νομίσματα Ακαρνανικού τύπου με κεφαλή Αχελώου στη μια όψη και καθιστό Άκτιο Απόλλωνα στην άλλη, να κρατάει τόξο. Δίπλα του υπήρχε η επιγραφή ΘΥΡΡΕΙΩΝ.

Θεματική ενότητα: Αρχαίες πόλεις
Περιοχή: Βόνιτσας Δήμος Ανακτορίου Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Κλασική - Ελληνιστική περίοδος
 
Εικόνες Προβολή Όλων
Άποψη της οχύρωσης του Θυρρείου
Άποψη της οχύρωσης του αρχαίου Θυρρείου
Άποψη της οχύρωσης του αρχαίου Θυρρείου
Άποψη της οχύρωσης του αρχαίου Θυρρείου
Άποψη της οχύρωσης του αρχαίου Θυρρείου
Αρχαίο Θύρρειο
Αρχαίο Θύρρειο (κατά .....)
Αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου - Λίθινη επιτύμβια στήλη αρ. ευρ. 142 από το αρχαίο Θύρρειο
Αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου - Λίθινη επιτύμβια στήλη αρ. ευρ. 205 από το αρχαίο Θύρρειο
Αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου - Λίθινη επιτύμβια στήλη (αρ. ευρ. 346) και λίθινο βάθρο (αρ. ευρ. 121) από το αρχαίο Θύρρειο
Αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου - Λίθινη επιτύμβια στήλη (αρ. ευρ. 66) από το αρχαίο Θύρρειο
Αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου - Σύμπλεγμα Μίθρα με ταύρο (αρ. ευρ. 64) από το αρχαίο Θύρρειο
  1 έως 12 από τα 12
   
 
Άλλες Συλλογές
Μνημεία
Αντικείμενα
Μουσεία
Μνημεία του Χώρου
Οχύρωση αρχαίου Θυρρείου (Θύρρειο Δήμου Ανακτορίου)

Άλλοι χώροι που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Πάος
Αρχαίο Άκτιο
Αρχαία Λιμναία
Αρχαία Τορύβεια
Αρχαία Αλυζία
 
 
Πίσω