Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Αρχαία Κόροντα (Χρυσοβίτσα (Κάστρο - Ψηλοράχη))

- Ακρόπολη -

Το χωριό Χρυσοβίτσα βρίσκεται σε απόσταση .... βορειοανατολικά του Αστακού. Στο ύψωμα Κάστρο ή Ψηλορράχη, ανατολικά του χωριού σώζονται τα ερείπια αρχαίας πόλης που ταυτίζεται με τα Κόροντα, πόλη που κατά το Θουκυδίδη κατέλαβε ο Αθηναίος ναύαρχος Φορμίωνας κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο στην πορεία του προς τη Στράτο. Το όνομα αυτό πιθανόν να έχει προελληνική προέλευση.
Η πόλη είχε στρατηγική θέση, πάνω στη φυσική δίοδο από τον κόλπο του Αστακού και την κοιλάδα του Δραγαμεστίου προς το εσωτερικό της Ακαρνανίας. Ήταν οχυρωμένη με ισχυρό τείχος, το οποίο διατηρείται σήμερα καλύτερα στα ανατολικά. Το τείχος είχε πλάτος 4 μ. και σώζεται κατά τόπους σε ύψος 5 μ. Συνδυάζει το ισοδομικό, ψευδοϊσοδομικό και πολυγωνικό σύστημα τοιχοδομίας.
Από την κεντρική πύλη του περιβόλου, που βρισκόταν στο βορειοανατολικό του τμήμα, οδηγούσε δρόμος, εκατέρωθεν του οποίου υπάρχουν ερείπια οικοδομημάτων και τάφοι. Μέσα στην ακρόπολη υπήρχε μικρός περίπτερος ναός, θεμέλια άλλου δημόσιου οικοδομήματος, ίσως βουλευτηρίου, καθώς και λαξευτή δεξαμενή διαστάσεων 5,30 Χ 4,30 μ. με κλίμακα καθόδου.
Ανάμεσα στα χωριά Πρόδρομος και Χρυσοβίτσα το 1908 ο Γ. Σωτηριάδης ανέσκαψε επίσης λείψανα δυο μικρών θολωτών ΥΕ ΙΙΙ τάφων, οι οποίοι απέδωσαν λίγα μυκηναϊκά όστρακα, ίσως της ΥΕ ΙΙΙΑ , χάντρες και χάλκινα μαχαιρίδια .

Θεματική ενότητα: Αρχαίες πόλεις
Περιοχή: Αστακού Δήμος Αστακού Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Προϊστορική - ελληνιστική περίοδος
 
Εικόνες Προβολή Όλων
Χρυσοβίτσα - τμήμα της οχύρωσης
Χρυσοβίτσα - Μερική άποψη της οχύρωσης
Χρυσοβίτσα - Μερική άποψη της οχύρωσης
Χρυσοβίτσα - Ο οχυρωμένος λόφος
  1 έως 4 από τα 4
   
 
Άλλες Συλλογές
Μνημεία
Αντικείμενα
Μουσεία
Μνημεία του Χώρου
Ιερό Χρυσοβίτσας

Άλλοι χώροι που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Αρχαίος Αστακός
Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου
Αρχαία Ιθωρία
Αρχαίος Θέρμος
Αρχαία Σαυρία
 
 
Πίσω