Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Ελληνικό Βελβίνας (Ελληνικό)

- Ιερό -

Σημαντικά αρχαία ερείπια σώζονται στη θέση Ελληνικό, νοτιοδυτικά Βελβίνας, στην κορυφή ενός λόφου που βρίσκεται δυτικά της Ναυπάκτου. Η θέση, σύμφωνα με μία άποψη, όχι απόλυτα αποδεκτή, ταυτίζεται με το αρχαίο Μολύκρειο, το οποίο τοποθετείται σύμφωνα με τις πηγές μεταξύ Ναυπάκτου και Αντιρρίου. Το Μολύκρειο κατά τους αρχαϊκούς χρόνους αποτέλεσε κορινθιακή αποικία. Κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο περιήλθε στους Αθηναίους, ενώ μετά τη μάχη της Χαιρώνειας αποδόθηκε στους Αιτωλούς. Τελικά καταστρέφεται γύρω στο 218 π.Χ., κατά το Συμμαχικό πόλεμο.
Τα αρχαία κατάλοιπα επισημάνθηκαν αρχικά από τον W. Woodhouse στα τέλη του 19ου αι. Περιορισμένη ανασκαφή τους πραγματοποιήθηκε το 1925 από τον Αν. Ορλάνδο, ενώ μελετήθηκαν και αργότερα από άλλους ερευνητές.
Τα σωζόμενα ερείπια καταλαμβάνουν μία στενόμακρη, επίπεδη κορυφή που είχε περιβληθεί στους αρχαίους χρόνους από απλό περίβολο, χωρίς πύργους, κατασκευασμένο κατά το ακανόνιστο ισοδομικό σύστημα. Ο περίβολος αυτός διατηρείται καλύτερα στο δυτικό τμήμα της ακρόπολης, όπου φαίνεται ότι υπήρχε και η είσοδος από την πόλη, η οποία εκτεινόταν βορειοδυτικά, εκτός του περιβόλου.
Ο εσωτερικός χώρος της ακρόπολης διαιρείται φυσικά σε δύο επίπεδα, στο χαμηλότερο από τα οποία, το βόρειο, βρίσκονται τα σπουδαιότερα κτίσματα, δηλαδή ο κυρίως ναός και μία διπλή στοά. Στο νότιο τμήμα της ακρόπολης είναι ορατά και άλλα αταύτιστα κτίρια, ανάμεσα στα οποία ίσως και ένας δεύτερος, ανερεύνητος ναός, καθώς και μία μεγάλη κυκλική κτιστή δεξαμενή νερού.Νέο πρόγραμμα έρευνας στο χώρο έχει αρχίσει από το έτος 2006.


Θεματική ενότητα: Ιερά
Περιοχή: Ναύπακτος Δήμος Ναυπάκτου Eλλάδα
Χρονολογική περίοδος: Κλασική - Ελληνιστική περίοδος
 
Εικόνες Προβολή Όλων
Αεροφωτογραφία του ναού στο Ελληνικό Βελβίνας
Ελληνικό Βελβίνας - αεροφωτογραφία του αρχαίου ναού
Ελληνικό Βελβίνας - Κυκλική δεξαμενή
Ελληνικό Βελβίνας - Κατόψεις του ναού
Ελληνικό Βελβίνας - Καλυδώνα : κατόψεις των δύο αρχαίων ναών
Ελληνικό Βελβίνας - Λεπτομέρεια της κρηπίδας του ναού
Ελληνικό Βελβίνας - Σχέδιο της ακρόπολης (Αν. Ορλάνδος)
Ελληνικό Βελβίνας - άποψη του αρχαίου ναού
  1 έως 8 από τα 8
   
 
Άλλες Συλλογές
Μνημεία
Αντικείμενα
Μουσεία
Μνημεία του Χώρου
Ναός Βελβίνας

Άλλοι χώροι που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Χερσόνησος Ρούγας
Αρχαία Μητρόπολη
Αρχαία Αλυζία
Σπολάϊτα
Αρχαία Αρσινόη
 
 
Πίσω