Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Νέα Πλευρώνα (Κάστρο Κυρά-Ρήνης)

- Αρχαία πόλη -

H Nέα Πλευρώνα («κάστρο της Κυρα-Ρήνης») βρίσκεται ΒΔ του Μεσολογγίου. Κτίστηκε, σε δυο λόφους στη ΝΔ απόληξη του Αιτωλικού όρους Ζυγού, αμέσως μετά το 235/4 π.Χ., όταν ο Δημήτριος Β΄ ο Πολιορκητής ή Αιτωλικός, γιος του Αντίγονου Γονατά κατέστρεψε κατά το τέλος του τετραετούς «Δημητριακού» πολέμου την Παλαιά Πλευρώνα, η οποία βρισκόταν σε δυο χαμηλότερους λόφους, 900 μ. περίπου Ν-ΝΔ της νεοϊδρυθείσας πόλης.
Για αυτή την Παλιά Πλευρώνα γίνεται αναφορά στον Όμηρο (Ιλιάδα Β, 638-644), στον κατάλογο των ελληνικών πλοίων. Πλευρώνιοι και Καλυδώνιοι με αρχηγό το Θόα, γιο του τότε βασιλιά της Πλευρώνας Ανδραίμονα, με 40 πλοία συμμετείχαν στην εκστρατεία των Ελλήνων εναντίον της Τροίας. Σύμφωνα με τη μυθολογία η πόλη, που κατά την αρχαιότητα ήταν παράκτια, πήρε το όνομά της από το γιο του γενάρχη της Αιτωλίας Αιτωλού, τον Πλευρώνα. Το όνομα δε της πόλης συναντάται και σε πήλινες πινακίδες της Γραμμικής Β γραφής, γεγονός που αποδεικνύει την ύπαρξη και την ακμή της κατά την μυκηναϊκή περίοδο.
Κατά το γεωγράφο Στράβωνα (Γεωγραφικά Ι, 2, 21) η Πλευρώνα και η Καλυδώνα αποτελούσαν τις ομορφότερες κι ενδοξότερες πόλεις της Αιτωλίας.
Στο εσωτερικό της πόλης εντυπωσιάζει η πληθώρα των διάσπαρτων μεγάλων δημόσιων κτιρίων (πολλών από τα οποία η χρήση τους είναι άγνωστη) και των θεμελίων των ιδιωτικών κατοικιών που υπάρχουν κατά τόπους σε όλη της την έκταση.
Εξωτερικά της οχύρωσης της πόλης έχουν εντοπιστεί τα νεκροταφεία της : το Ν, το ΝΔ και το Δ. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν ερευνηθεί ορισμένοι απλοί, αλλά και κάποιοι μνημειώδεις, «μακεδονικού τύπου», τάφοι, κτισμένοι με το ψευδοϊσόδομο τραπεζιόσχημο σύστημα δόμησης.
Η νέα Πλευρώνα διέθετε και λιμάνι -στη θέση «Σκαλί» Μεσολογγίου- το οποίο ήταν επίσης προστατευμένο με τμήμα τείχους (οχύρωση «των τριών εκκλησιών») που κατέβαινε από την ακρόπολη της πόλης ως τη λιμνοθάλασσα.

Θεματική ενότητα: Αρχαίες πόλεις
Περιοχή: Μεσολογγίου Δήμος Μεσολογγίου Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Ελληνιστική περίοδος
 
Εικόνες Προβολή Όλων
Αρχαία Πάλαιρος. Άποψη του Δ τμήματος της πόλης (περιοχή της ΒΔ-τοξωτής πύλης)
Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου - Ανάγλυφη επιτύμβια στήλη που παριστάνει κόρη (αρ. ευρ. 57) από την αρχαία Πλευρώνα
Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου - Πήλινοι κρατηρίσκοι (Α.Μ.Α. 1050 και 1051) της Γεωμετρικής εποχής από την Παλαιά Πλευρώνα
Αναπαράσταση του θεάτρου της Νέας Πλευρώνας (κατά Fiechter)
Η Νέα Πλευρώνα
Η Νέα Πλευρώνα
Η Νέα Πλευρώνα (κατά Kirsten)
Η οχύρωση των "Τριών Εκκλησιών" (κατά Kirsten)
Κάτοψη και τομή πύργου 32 και κλίμακας ανόδου (κατά Fiechter)
Νέα Πλευρώνα - Η πύλη Β΄
Νέα Πλευρώνα - Η πύλη Β΄
Νέα Πλευρώνα - Η πύλη Β΄
Νέα Πλευρώνα - Η πύλη Β΄ και ο πύργος 7
Νέα Πλευρώνα - Η ανατολική πύλη (πύλη Ζ΄)
Νέα Πλευρώνα - Η ανατολική πύλη (πύλη Ζ΄) της πόλης
  1 έως 15 από τα 56
  Επόμενη>>
 
Άλλες Συλλογές
Μνημεία
Αντικείμενα
Μουσεία
Μνημεία του Χώρου
Θέατρο Νέας Πλευρώνας
Αγορά Νέας Πλευρώνας
Δεξαμενή Νέας Πλευρώνας
Οχύρωση της Νέας Πλευρώνας (Μεσολόγγι Δήμου Μεσολογγίου)

Άλλοι χώροι που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Μενίδι
Αρχαία Καλυδώνα
Αρχαία Αλίκυρνα
Αρχαίες Όλπες
Φλωριάδα
 
 
Πίσω