Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Αρχαία Στράτος (Σοροβίγλι)

- Αρχαία πόλη -

Tα ερείπια της αρχαίας Ακαρνανικής πόλης Στράτου βρίσκονται στα B του σημερινού χωριού Στράτος, 10 χλμ. ΒΔ του Αγρινίου. Το παλιό χωριό Σουροβίγλι, που βρισκόταν στη θέση της αρχαίας πόλης, απαλλοτριώθηκε και μεταφέρθηκε νοτιότερα το 1962, προκειμένου να διεξαχθούν ανασκαφές. Η αρχαία πόλη, βρισκόταν στη Δ όχθη του Αχελώου, ο οποίος ήταν έως αυτή πλωτός κατά τους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους, όπως αποδεικνύει και η εντυπωσιακή παραποτάμια ΝΔ πύλη της πόλης.
Η Στράτος υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες και καλύτερα οχυρωμένες πόλεις της Ακαρνανίας. Επίσης υπήρξε πρωτεύουσα του Κοινού των Ακαρνάνων από τον 4ο έως και το 2ο αι. π.Χ., οπότε και τη θέση αυτή ανέλαβε το Θύρρειο. Τον 5ο και 4ο αι. π.Χ. γνώρισε μεγάλη ακμή και ως εμπορικό κέντρο της περιοχής. Σε αυτή την πόλη, κατά την παράδοση, γινόταν η στρατολόγηση των Ακαρνάνων και η συγκρότησή τους σε στράτευμα. Οι ίπποι της στρατικής πεδιάδας ήταν ονομαστοί και αποτελούσαν πηγή πλούτου της πόλης.
Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου η πόλη συντάχτηκε με τους Αθηναίους. Τα 379 π.Χ. έχουμε την πρώτη της αναφορά ως πρωτεύουσας του Κοινού των Ακαρνάνων. Το 314 π. Χ. ο βασιλιάς της Μακεδονίας Κάσσανδρος κατέλαβε τη Στράτο για να τη χρησιμοποιήσει ως στρατιωτική βάση εναντίον των Αιτωλών. Μετά το 252 π.Χ. η πόλη προσαρτήθηκε στην Αιτωλία, και χρησίμευσε ως οχυρό προπύργιό της, κατά τη διάρκεια των αγώνων της, εναντίον του Φιλίππου Ε΄ του Μακεδόνα. Το 169 π.Χ. τάχτηκε με εκείνες τις πόλεις που προσκάλεσαν τους Ρωμαίους ως συμμάχους στην Ελλάδα, εναντίον του βασιλιά Περσέα της Μακεδονίας. Με την ίδρυση της Νικόπολης, μετά τη ναυμαχία στο Άκτιο το 31 π.Χ., ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Στράτου υποχρεώθηκε να μετακινηθεί στη νέα πόλη, με συνέπεια το μαρασμό του παλιού Ακαρνανικού κέντρου.
Στη θέση όπου βρίσκεται το σύγχρονο χωριό Στράτος και το νεκροταφείο του βρισκόταν ένα από τα νεκροταφεία της αρχαίας πόλης. Διάσπαρτοι τάφοι έχουν επίσης ανασκαφεί στα ΒΔ και Ν, εξωτερικά της οχύρωσης της αρχαίας πόλης. Μερικοί από αυτούς είναι «μακεδονικού τύπου».
Συστηματικές ανασκαφές στην αρχαία πόλη (αρχαία αγορά, θέατρο) και οργανωμένη επιφανειακή έρευνα της ευρύτερης περιοχής («Στρατική») διεξήχθησαν από το 1989-1996 σε συνεργασία της ΣΤ΄ ΕΠΚΑ Πατρών (Δρ. Λάζαρος Κολώνας) και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (καθηγ. Ε.-L. Schwandner).

Θεματική ενότητα: Αρχαίες πόλεις
Περιοχή: Στράτος Δήμος Στράτου Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Κλασική - Ρωμαϊκή περίοδος
 
Εικόνες Προβολή Όλων
Αρχαία Στράτος
Αρχαία Στράτος
Αρχαία Στράτος (κατά Heuzey)
Αρχαία Στράτος - Άποψη της αρχαίας αγοράς
Αρχαία Στράτος - Άποψη της αρχαίας αγοράς
Αρχαία Στράτος - Άποψη του Βουλευτηρίου στην αγορά
Αρχαία Στράτος - Άποψη του Ν τμήματος της οχύρωσης της αρχαίας πόλης
Αρχαία Στράτος - Άποψη του Ναού του Στρατίου Διός
Αρχαία Στράτος - Άποψη του Νού του Στρατίου Διός
Αρχαία Στράτος - Άποψη του Νού του Στρατίου Διός
Αρχαία Στράτος - Άποψη του νότιου τμήματος της οχύρωσης της αρχαίας πόλης
Αρχαία Στράτος - Άποψη του ναού του Στρατίου Διός
Αρχαία Στράτος - Άποψη του ναού του Στρατίου Διός
Αρχαία Στράτος - Αγορά
Αρχαία Στράτος - Αναπαράσταση του Ναού του Στρατίου Διός (κατά Α. Ορλάνδο)
  1 έως 15 από τα 36
  Επόμενη>>
 
Άλλες Συλλογές
Μνημεία
Αντικείμενα
Μουσεία
Μνημεία του Χώρου
Θέατρο της αρχαίας Στράτου (Στράτος Δήμου Στράτου)
Ναός Διός στην αρχαία Στράτο (Στράτος Δήμου Στράτου)
Οχύρωση της αρχαίας Στράτου (Στράτος Δήμου Στράτου)
Aγορά αρχαίας Στράτου

Άλλοι χώροι που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Αρχαία Μητρόπολη
Αρχαία Δύμη
Μαμουσιά (αρχαία Κερύνεια)
 
 
Πίσω