Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Κρήνη: Δριμαλέικα (Δριμαλέικα)

- Νεκροταφείo -

Στη θέση Δριμαλέικα, δύο περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κρήνης (πρώην Βελίζι), έχει εντοπιστεί και εν μέρει ανασκαφεί πλουσιότατο νεκροταφείο λαξευτών τάφων της μυκηναϊκής περιόδου. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1958 με την ανεύρεση θαλαμωτού τάφου, ο οποίος περιείχε μερικά αγγεία της ΥΕ ΙΙΙ Γ περιόδου (12ος – μέσα 11ου αι. π.Χ.). Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1981, μια θρασύτατη αρχαιοκαπηλία αποτέλεσε την αφορμή για την έναρξη σωστικών ανασκαφών, που οδήγησαν στην αποκάλυψη πλουσιότατης ταφής μυκηναίου πολεμιστή του 12ου αι. π.Χ.
Ο καθαρισμός των δύο συλημένων τάφων απέδωσε μόνο ένα πήλινο ειδώλιο. Από τα δεκαπέντε αγγεία της λαθρανασκαφής, τα οποία περιήλθαν στην κυριότητα του ελληνικού κράτους, τα δύο ήταν εισηγμένα από την Αργολίδα, φανερώνοντας σχέσεις και επαφές της Κρήνης και της Αχαΐας γενικότερα με άλλες περιοχές και μάλιστα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους (14ος και 12ος αι. π.Χ.). Πλησίον των συλημένων θαλάμων εντοπίστηκε και ερευνήθηκε ο τάφος του πολεμιστή, ενώ το 1985 βρέθηκε πολύ κοντά του ένας παιδικός κιβωτιόσχημος τάφος, που περιείχε αγγείο του 14ου αι. π.Χ.
Ο τάφος του πολεμιστή (τάφος 3), που ήταν ασύλητος, είχε κοντό δρόμο και κυκλικό θάλαμο, με μικρές σχετικά διαστάσεις. Συγκρινόμενος με τους συνήθεις λαξευτούς τάφους της περιοχής, δεν παρουσίαζε κανένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό στοιχείο, ώστε η όλη κατασκευή να μην αποτελεί προμήνυμα του σημαντικού νεκρού που περιείχε.
Στο θάλαμο υπήρχαν δύο ταφικά στρώματα. Στο ανώτερο φιλοξενούνταν τέσσερις νεκροί, που ήταν τοποθετημένοι παράλληλα μεταξύ τους, σε συνεσταλμένη στάση και με τα κρανία προς το βάθος του θαλάμου. Ομάδα δεκατριών αγγείων και τρία σφονδύλια στο πίσω μέρος, αποτελούσαν τα κτερίσματά τους. Η σημαντικότερη από τις ταφές, η οποία δεν φαίνεται να σχετιζόταν με κανένα από τα παραπάνω κτερίσματα, κατείχε το δεξιό τμήμα του ανώτερου δαπέδου και ανήκε σε πολεμιστή. Την συνόδευαν χάλκινο μακρύ ξίφος (τύπου Naue II), που είχε κατατεθεί μαζί με τη διακοσμημένη δερμάτινη και ξύλινη θήκη του, χάλκινη λόγχη, που είχε τοποθετηθεί στον τάφο μαζί με το ακόντιο, ασημένιο δακτυλίδι, που ήταν ακόμα περασμένο σε δάκτυλο του δεξιού χεριού, ένα οστέινο χτένι και ένα μικρό χάλκινο σπειροειδές αντικείμενο, πιθανώς από τα κρεμασμένα κρόσσια της θήκης. Οι ταφές του ανώτερου ταφικού στρώματος και αυτή του πολεμιστή χρονολογούνται στο 12ο αι. π.Χ.
Στο κατώτερο ταφικό στρώμα (πάνω στο δάπεδο) βρέθηκαν τα σκελετικά κατάλοιπα δέκα τουλάχιστον νεκρών, που είχαν χωρίς τάξη παραμεριστεί στο αριστερό τμήμα του τάφου. Ανάμεσα στα παραμερισμένα οστά υπήρχαν εννέα αγγεία και ένα στεάτινο κομβίο, που χρονολογούνται από τα τέλη του 15ου έως τις αρχές του 12ου αι. π.Χ., έτσι που η συνολική χρήση του θαλάμου να ξεπερνά σε διάρκεια τους τρεις αιώνες.
Στην περιοχή της Κρήνης υπάρχουν ακόμα τα μυκηναϊκά νεκροταφεία του Αγίου Κωνσταντίνου και της Ζωιτάδας (βλ. Χώροι).

Θεματική ενότητα: Νεκροταφεία
Περιοχή: Πάτρα Δήμος Μεσάτιδος Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Μυκηναϊκή περίοδος
 
Εικόνες Προβολή Όλων
Κρήνη: Δριμαλέικα. Αμφορίσκος.
Κρήνη: Δριμαλέικα. Δακτυλιόσχημο αγγείο.
Κρήνη: Δριμαλέικα. Κεραμική από το ανώτερο ταφικό στρώμα του τάφου του πολεμιστή.
Κρήνη: Δριμαλέικα. Κεραμική από το ανώτερο ταφικό στρώμα του τάφου του πολεμιστή.
Κρήνη: Δριμαλέικα. Ταφικά στρώματα του τάφου του πολεμιστή.
Κρήνη: Δριμαλέικα. Χάλκινο ξίφος και θήκη.
Κρήνη: Δριμαλέικα. Ψευδόστομος αμφορέας.
  1 έως 7 από τα 7
   
 
Άλλες Συλλογές
Μνημεία
Αντικείμενα
Μουσεία

Άλλοι χώροι που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Βούντενη
Μιτόπολη
Νικολέικα
Καταρράκτης: Ροδιά
Κρήνη: Ζωιτάδα
 
 
Πίσω