Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Κρήνη: Ζωιτάδα (Ζωιτάδα ή Ψαράδες)

- Νεκροταφείo -

Στη θέση Ζωιτάδα (ή Ψαράδες) της Κρήνης έχει έρθει στο φως μυκηναϊκό νεκροταφείο λαξευτών θαλαμωτών τάφων, οι οποίοι είναι ανοιγμένοι στο μαλακό πέτρωμα του υπάρχοντος εκεί λόφου. Το 1993 ερευνήθηκαν τρεις τάφοι με πήλινα ως επί το πλείστον κτερίσματα της ΥΕ ΙΙΙ Α-Γ περιόδου (τέλη 15ου – μέσα 11ου αι. π.Χ.). Πρόσφατα η Λ. Παπακώστα ερεύνησε οκτώ ακόμα από το ίδιο νεκροταφείο (αδημοσίευτοι), το οποίο είναι το τρίτο γνωστό στην περιφέρεια της Κρήνης, μετά από αυτά στις θέσεις Δριμαλέικα και Άγιος Κωνσταντίνος (βλ. Χώροι).
Οι τρεις πρώτοι τάφοι, που ερευνήθηκαν κατά τη διάρκεια σύντομης σωστικής ανασκαφής, είχαν βυθισμένες τις οροφές τους και ήταν ασύλητοι. Στην είσοδο και έξω από τον τάφο 1 βρέθηκε οπισθότμητη πρόχους με οξύ πυθμένα, σχήμα που απαντάται στην τοπική κεραμική του Θέρμου της Αιτωλίας και φανερώνει σχέσεις με την περιοχή αυτή. Στον κυκλικό θάλαμο υπήρχαν πέντε νεκροί σε ύπτια και σε συνεσταλμένη στάση, αλλά και πολλοί άλλοι, τα σκελετικά κατάλοιπα των οποίων είχαν παραμεριστεί σε δύο σωρούς. Τα κτερίσματά τους αποτελούσαν αρκετά αγγεία διαφόρων μεγεθών και σχημάτων, μια λόγχη και δύο χάλκινα δακτυλίδια.
Ο θαλαμωτός τάφος 2 περιείχε δύο απείρακτες ταφές σε συνεσταλμένη στάση (πρωτογενείς). Τις συνόδευαν δέκα αγγεία, κομβία από στεατίτη και χάλκινη βελόνη, που χρονολογούνται στη Νεότερη ΥΕ ΙΙΙ Γ φάση (α΄ μισό 11ου αι. π.Χ.). Πάρα πολλά από τα οστά άλλων πρωιμότερων ταφών, που είχαν γίνει στον ίδιο θάλαμο κατά τη διάρκεια της μακραίωνης χρήσης του, είχαν παραμεριστεί πάνω σε τεχνητό χωμάτινο θρανίο κατά την αριστερή πλευρά του τάφου. Η εκτεταμένη αυτή ανακομιδή περιείχε σκελετικά κατάλοιπα δεκατριών τουλάχιστον ταφών, μεταξύ των οποίων βρέθηκαν μερικά πήλινα αγγεία και δύο κομβία. Ένας μεγάλος αμφορέας της ανακομιδής διατηρούσε ακόμα στο στόμιό του ένα μικρό ψευδόστομο αγγείο, που χρησίμευσε ως πώμα.
Τέλος, ο τάφος 3 ήταν ο μικρότερος όλων και είχε πεταλόσχημη κάτοψη. Στο βάθος του θαλάμου υπήρχε πλακοσκεπής κιβωτιόσχημος τάφος, κατασκευασμένος από όρθια τοποθετημένες σχιστόπλακες. Αυτό ήταν και το πλέον ενδιαφέρον, όσο και εξαιρετικά σπάνιο στοιχείο του θαλάμου, αφού συνήθως ανοίγονταν απλοί λάκκοι στα δάπεδα των τάφων, χωρίς οι πλευρές τους να επενδύονται με πλάκες. Ο θάλαμος ήταν διαταραγμένος από την αρχαιότητα και πλην τριών κρανίων και ενός χειροποίητου αγγείου, δεν απέδωσε τίποτε άλλο.

Θεματική ενότητα: Νεκροταφεία
Περιοχή: Πάτρα Δήμος Μεσάτιδος Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Μυκηναϊκή περίοδος
 
Εικόνες Προβολή Όλων
Κρήνη: Ζωιτάδα. Αμφορέας με τέσσερις λαβές και ψευδόστομος αμφορέας.
Κρήνη: Ζωιτάδα. Δρόμος θαλαμωτού τάφου.
Κρήνη: Ζωιτάδα. Θαλαμωτός τάφος.
Κρήνη: Ζωιτάδα. Πρωτογενής ταφή.
Κρήνη: Ζωιτάδα. Πρωτογενείς ταφές.
Κρήνη: Ζωιτάδα. Πρωτογενείς ταφές.
Κρήνη: Ζωιτάδα. Παραμερισμένη ταφή.
Κρήνη: Ζωιτάδα. Ταφικό στρώμα.
Κρήνη: Ζωιτάδα. Ταφικό στρώμα.
Κρήνη: Ζωιτάδα. Ταφικό στρώμα.
Κρήνη: Ζωιτάδα. Ταφικό στρώμα.
  1 έως 11 από τα 11
   
 
Άλλες Συλλογές
Μνημεία
Αντικείμενα
Μουσεία

Άλλοι χώροι που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Βούντενη
Μιτόπολη
Πόρτες
Χαλανδρίτσα: Άγιος Βασίλειος
Καταρράκτης: Ροδιά
 
 
Πίσω