Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Αρχαία Ελίκη (;)

- Αρχαία πόλη -

Η αρχαία πόλη της Ελίκης βρισκόταν στα ανατολικά του Αιγίου, σε απόσταση 40 σταδίων κατά τον Παυσανία, δηλαδή στο σημερινό παράλιο χώρο μεταξύ του Ριζόμυλου και της Ροδιάς. Καταστράφηκε ή για την ακρίβεια των ιστορικών πηγών καταποντίστηκε αύτανδρη στον Κορινθιακό κόλπο, ύστερα από ισχυρότατο σεισμό που έπληξε την περιοχή της Αιγιάλειας το χειμώνα του 373/2 π.Χ. Ολόκληρη η κλασική πόλη έκτοτε αγνοείται, αν και ο Παυσανίας αναφέρει ότι τα ερείπιά της ήταν ορατά στο βυθό κατά την εποχή του.
Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση και τα παραδιδόμενα στην Ιλιάδα, η Ελίκη ιδρύθηκε από τους Ίωνες πριν από τον Τρωικό Πόλεμο, στον οποίο συμμετείχε μαζί με το Αίγιο και άλλες πόλεις της περιοχής με εκατό πλοία, που συγκέντρωσαν από κοινού.
Κατά την ιστορική περίοδο οι φιλολογικές και οι ιστορικές πηγές σιωπούν για την πόλη και την πορεία της. Οι τελευταίες ασχολούνται με την πόλη όταν είχε ήδη καταστραφεί, για να αναφέρουν απλά το σημαντικό αυτό γεγονός. Και πάλι όμως, οι αρχαίοι συγγραφείς που ασχολήθηκαν με το θέμα δεν είναι σύγχρονοι με την καταστροφή αλλά μεταγενέστεροι του γεγονότος και στην καλύτερη των περιπτώσεων διασώζουν πληροφορίες χαμένων σήμερα ιστορικών κειμένων.
Γνωρίζουμε, πάντως, ότι η Ελίκη ήταν η μητρόπολη της Σύβαρης, μιας πολύ σημαντικής αποικίας στην Κάτω Ιταλία, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του 8ου αι. π.Χ. Η Ελίκη υπήρξε το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της Αιγιάλειας, γύρω από το φημισμένο ιερό των Ιώνων, που ήταν αφιερωμένο στον Ελικώνειο Ποσειδώνα. Ο Όμηρος μνημονεύει δύο φορές τη λατρεία του στην Ιλιάδα, υπήρχε δε εκεί παλαιό χάλκινο άγαλμα του θεού με τρίαινα. Η παράδοση μάλιστα συνέδεσε την καταστροφή της πόλης με τιμωρία του θεού προς τους κατοίκους της, οι οποίοι ασέβησαν προς τους Ίωνες πρέσβεις από τη Μικρά Ασία, που ζήτησαν το άγαλμα ή την άδεια ίδρυσης όμοιου ναού στη Μίλητο ή την Έφεσο.
Πολλές προσπάθειες έχουν γίνει έως σήμερα για τον εντοπισμό της αρχαίας πόλης, αλλά καμία δεν έχει αποφέρει τους επιθυμητούς καρπούς, δηλαδή δεν έχουν ακόμη έρθει στο φως κλασικά ευρήματα, που να μπορούν να συσχετιστούν ανεπιφύλακτα με τα ερείπια της Ελίκης. Οι ενέργειες αυτές έχουν και διεπιστημονικό χαρακτήρα, οι απόψεις όμως είναι και πολλές και ποικίλες. Μερικές φορές μάλιστα διίστανται, ώστε κάποιοι να θεωρούν ότι η πόλη βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα και κάποιοι ότι βρίσκεται ακόμα στη στεριά, καλυμμένη από επιχωματώσεις των ποταμών ή κατολισθήσεις εδαφών.
Οι σημαντικότερες σήμερα ερευνητικές προσπάθειες διενεργούνται μέσω της Εταιρείας Φίλων της Αρχαίας Ελίκης, η οποία ιδρύθηκε στο Αίγιο το 1982 και του Προγράμματος Ελίκη, υπό τη διεύθυνση της Ν. Κατσωνοπούλου.


Θεματική ενότητα: Αρχαίες πόλεις
Περιοχή: Αιγιάλεια Δήμος Διακοπτού Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Γεωμετρική - Κλασική περίοδος
 
Εικόνες Προβολή Όλων
Αρχαία Ελίκη. Νομίσματα της πόλης.
Χάρτης με τις αρχαίες πόλεις της Αχαΐας.
  1 έως 2 από τα 2
   
 
Άλλες Συλλογές
Μνημεία
Αντικείμενα
Μουσεία

Άλλοι χώροι που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Μαμουσιά (αρχαία Κερύνεια)
Νικολέικα
Κάστρο Διακοπτού (αρχαία Βούρα)
 
 
Πίσω