Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Τραπεζά

- Αρχαία πόλη -

Ο αρχαιολογικός χώρος της Τραπεζάς βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ. νοτιοδυτικά του Αιγίου, μεταξύ των κοινοτήτων Κούμαρη και Χατζή, στην ανατολική όχθη του Μεγανίτη ποταμού.
Η θέση Τραπεζά, όπως αποκαλείται από τους ντόπιους και δηλώνει η ονομασία της, αποτελεί οροπέδιο, το μέγιστο υψόμετρο του οποίου είναι 448μ., σχηματίζεται δε από δύο λόφους συνολικού μήκους άνω των 700 μ. και μέγιστου πλάτους στην κορυφή τους 400μ. περίπου, από τους οποίους ο δυτικός παρουσιάζει κυματοειδή διάπλαση και είναι αυτός που στην αρχαιότητα ήταν οχυρωμένος. Έχει διεύθυνση από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά, όπου καταλήγει σε στενομήκη γλώσσα με ομαλή σχετικά κλίση, απ’ όπου είναι και ευκολότερα προσιτή. Το σημείο αυτό αποτελούσε στην αρχαιότητα και την κύρια είσοδο στην αρχαία πόλη, τα λείψανα της οποίας αποκαλύφθηκαν σε μεγάλη πυκνότητα κατά τη διενέργεια δοκιμαστικών τομών από το 1995 κ.ε. Η Τραπεζά έχει ταυτιστεί από αρκετούς ερευνητές με τη θέση της αρχαίας Αχαϊκής πόλεως των Ρυπών, η οποία ήκμασε κατά τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους, το ζήτημα όμως παραμένει ανοιχτό μέχρι να επιλυθεί οριστικά από την αρχαιολογική έρευνα.
Πυρήνα της αρχαίας πόλης αποτελεί μεγάλος, δωρικός ναός, οικοδομημένος σε ένα πλάτωμα, σε περίοπτη θέση με θέα στο Αίγιο και στις απέναντι ακτές της Φωκίδας και με πλήρη εποπτεία στη χώρα της αρχαίας πόλης, στον οποίον διενεργήθηκαν ερευνητικές τομές από το 1999. Είναι περίπτερος, με προσανατολισμό Α-Δ, διαστάσεων 31,56x16,72μ. στο ύψος της θεμελίωσης, και ανήκει στην κατηγορία των εκατόμπεδων ναών της Πελοποννήσου. Οικοδομημένος από ψαμμίτη σταχτόχρωμο και συμπαγή, σώζει καλύτερα διατηρημένη από τις τέσσερις πλευρές του τη βόρεια μακρά, η οποία είναι και η μόνη που διατηρεί τις λιθοπλίνθους του στυλοβάτη. Έχει κρηπίδα δύο αναβαθμών αντί τριών, όπως ήταν ο κανόνας στα Κλασικά χρόνια, κάτι που αποτελεί γνώρισμα των ναών της Αρχαϊκής εποχής. Η οικοδόμησή του μπορεί να τοποθετηθεί στα τέλη του 6ου αι. π.Χ.
Η ανάπλαση-ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου ήταν έργο ενταγμένο στο Γ΄ Κ.Π.Σ. και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2006.


Θεματική ενότητα: Αρχαίες πόλεις
Περιοχή: Αιγιάλεια Δήμος Αιγίου Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Κλασική - Ελληνιστική περίοδος
 
Εικόνες Προβολή Όλων
Τραπεζά. Άποψη σηκοπρόναου τοίχου από βόρεια.
Τραπεζά. Άποψη της στρώσης της ευθυντηρίας με τους συνδέσμους in situ.
Τραπεζά. Άποψη της βόρειας μακράς πλευράς από ανατολικά κατά τη διάρκεια εργασιών για την τοποθέτηση στεγάστρου.
Τραπεζά. Άποψη της βόρειας μακράς πλευράς από ανατολικά κατά την πρώτη ανασκαφική περίοδο.
Τραπεζά. Αεροφωτογραφία του ναού κατά τη διάρκεια εργασιών για την τοποθέτηση στεγάστρου.
Τραπεζά. Κεφαλή αλόγου από τον γλυπτό διάκοσμο του ναού.
Τραπεζά. Τμήμα του οχυρωματικού περιβόλου στην Τραπεζά.
Τραπεζά. Τμήμα τοίχου στην κάτω πόλη.
Τραπεζά. Τμήμα άνω άκρου γλυπτού.
Τραπεζά. Τμήμα αναλημματικού τοίχου της κάτω πόλης.
  1 έως 10 από τα 10
   
 
Άλλες Συλλογές
Μνημεία
Αντικείμενα
Μουσεία

Άλλοι χώροι που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Πάος
Αρχαία Μεδεώνα
Αρχαίες Κρήνες
Αρχαία Λιμναία
Χερσόνησος Ρούγας
 
 
Πίσω