Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Κάστρο Καλαβρύτων (Κάστρο της Ωριάς)

- Κάστρο -

Στα ανατολικά της πόλης των Καλαβρύτων υψώνεται λόφος κωνοειδής, πετρώδης και γυμνός, αποσπασμένος στα νότια με ένα μικρό διάσελο από το βουνό Πριόνι. Ο λόφος είναι το Κάστρο της Ωριάς, ο οποίος στην κορυφή του σχηματίζει πλάτωμα εμβαδού 30στρ. περίπου. Οχύρωση των Μεσαιωνικών χρόνων (1208 μ.Χ.) περιβάλλει το πλάτωμα, που σώζεται σε ικανό ύψος. Μέσα στον οχυρωμένο χώρο υπάρχουν οικίες, δεξαμενές και δύο πύργοι της ίδιας εποχής. Στα θεμέλια του Μεσαιωνικού κάστρου εντοπίζονται εντοιχισμένες αρχαίες λιθόπλινθοι. Στις δυτικές υπώρειες του λόφου υπάρχουν ερείπια αρχαίων και μεσαιωνικών οικοδομημάτων.
Το Κάστρο της Ωριάς ήταν η έδρα της βαρονίας των Καλαβρύτων, μίας από τις δώδεκα που δημιουργήθηκαν μετά το 1204 μ.Χ. στο φράγκικο πριγκιπάτο της Αχαΐας, οι οποίες παραχωρήθηκαν στους αρχηγούς των κατακτητών ανάλογα με την οικονομική και στρατιωτική τους δύναμη. Τη βαρονία των Καλαβρύτων, που αποτελούσαν δώδεκα φέουδα, κατείχε ο Othon de Durnay, Γάλλος ευγενής από την Καμπανία, ο οποίος γύρω στα 1208 μ.Χ. έχτισε το Κάστρο. Το 1400 μ.Χ. ο δεσπότης του Μιστρά, Θεόδωρος Παλαιολόγος, το παραχωρεί στους Ιωαννίτες Ιππότες της Ρόδου, που το κρατούν έως το 1404 μ.Χ., οπότε περιέρχεται πάλι στους Έλληνες μέχρι το 1458 μ.Χ., που το καταλαμβάνουν οι Τούρκοι. Οι τελευταίοι εναλλάσσονται κατά διαστήματα με τους Ενετούς μέχρι το 1715 μ.Χ., οπότε το Κάστρο περνάει οριστικά στους Τούρκους, στα χέρια των οποίων παραμένει μέχρι το 1821 μ.Χ.
Οι A. Bon, Ε. Μαστροκώστας, Ν.Δ. Παπαχατζής, Γ.Α. Πίκουλας και Γ.Ζ. Αλεξοπούλου θεωρούν ότι το Κάστρο της Ωριάς είναι η ακρόπολη της αρχαίας Κύναιθας και ότι στις δυτικές υπώρειες του λόφου αναπτύσσεται η πόλη.
Το 1961 στη θέση «Κιούπια» ερευνήθηκε ταφικό πιθάρι, που περιείχε μόνο όπλα: κράνος ιλλυρικού τύπου, ζεύγος χάλκικων κνημίδων, σιδερένιο ξίφος με συμφυή λαβή, δύο σιδερένιες αιχμές ακοντίων και χάλκινη αιχμή δόρατος, που χρονολογούνται στους Ύστερους Γεωμετρικούς χρόνους.


Θεματική ενότητα: Οχυρώσεις
Περιοχή: Καλαβρύτων Δήμος Καλαβρύτων Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Μεσαιωνική περίοδος
 
Εικόνες Προβολή Όλων
Κάστρο Καλαβρύτων. Άποψη της πόλης των Καλαβρύτων από νοτιοανατολικά.
Κάστρο Καλαβρύτων. Άποψη του Κάστρου της Ωριάς από νοτιοδυτικά.
Κάστρο Καλαβρύτων. Όπλα από ταφικό πίθο στη θέση "Κιούπια".
Κάστρο Καλαβρύτων. Ζεύγος χάλκινων κνημίδων από ταφικό πίθο στη θέση "Κιούπια".
Κάστρο Καλαβρύτων. Θεμέλια κτιρίου στις δυτικές υπώρειες του Κάστρου.
Κάστρο Καλαβρύτων. Μερική άποψη του Κάστρου και των δυτικών υπωρειών του λόφου από νότια.
Κάστρο Καλαβρύτων. Χάλκινο κράνος Iλλυρικού τύπου από ταφικό πίθο στη θέση "Κιούπια".
  1 έως 7 από τα 7
   
 
Άλλες Συλλογές
Μνημεία
Αντικείμενα
Μουσεία

Άλλοι χώροι που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Λεόντιο
Καστριά: Σπήλαιο των Λιμνών
Τρεχλό
Αρχαίο Λεόντιο
Βρυσάρι
 
 
Πίσω