Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Αιγείρα

- Αρχαία πόλη -

Η αρχαία πόλη της Αιγείρας (η ομηρική Υπερησία) είναι πλούσια τόσο σε ιστορία, όσο και σε αρχαιολογικά κατάλοιπα. Οι ανασκαφές, που ξεκίνησαν το 1916 και συνεχίζονται έως τις μέρες μας, διενεργούνται με επιτυχία από το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας. Έχουν έρθει στο φως πλήθος αρχιτεκτονικών καταλοίπων, μεταξύ των οποίων και σημαντικά κτίρια δημόσιου χαρακτήρα, και πλούσια κινητά ευρήματα, που έχουν συντελέσει στη μελέτη της οχύρωσης, της πολεοδομίας και των υπόλοιπων στοιχείων που χαρακτηρίζουν μια σπουδαία αρχαία πόλη, όπως ήταν η Αιγείρα.
Η παλαιότερη παρουσία του ανθρώπου στην περιοχή ανάγεται στους Νεολιθικούς χρόνους. Στην Ακρόπολη αποκαλύφθηκαν θεμέλια οικιών μυκηναϊκής εγκατάστασης διαφορετικών φάσεων της ΥΕ ΙΙΙ Γ περιόδου (12ος - μέσα 11ου αι. π.Χ.). Μερικά μυκηναϊκά αντικείμενα, που σήμερα βρίσκονται στο Μουσείο του Βερολίνου, θεωρείται ότι προέρχονται από τάφο στην περιοχή της Αιγείρας, η ακριβής θέση του οποίου είναι άγνωστη. Ωστόσο, το μυκηναϊκό νεκροταφείο θαλαμωτών τάφων στο γειτονικό Δερβένι της Κορινθίας, φαίνεται να ανήκε στον οικισμό της Αιγείρας, ο οποίος ήταν οχυρωμένος. Στην Ακρόπολη υπήρχε και μεταγενέστερη κατοίκηση, που ανάγεται στη Γεωμετρική, στην Αρχαϊκή και στην Κλασική εποχή. Πάνω στην ακρόπολη υπάρχει και αρχαία δεξαμενή.
Το σημαντικότερο ίσως οικοδόμημα, που ερευνήθηκε και μελετήθηκε στο σύνολό του, είναι το ελληνιστικό - ρωμαϊκό θέατρο, το οποίο διατηρείται σε καλή σχετικά κατάσταση και διασώζει τα θεμέλια της σκηνής και του προσκηνίου.
Στα νώτα του παραπάνω οικοδομήματος υπάρχει πλατύ και επίπεδο άνδηρο, όπου έχουν αποκαλυφθεί αρκετοί ναΐσκοι και το Τυχείον ή Οίκημα της Τύχης. Ένας από τους ναΐσκους χρονολογείται από τα Πρώιμα Κλασικά χρόνια και ίσως ταυτίζεται με το ιερό της Αρτέμιδος - Ιφιγένειας, που αναφέρει ο Παυσανίας κατά την περιήγησή του στην πόλη. Σε άλλο ναΐσκο βρέθηκε μαρμάρινη κεφαλή και βραχίονας κολοσσιαίου ακρόλιθου αγάλματος, το οποίο πιθανώς ταυτίζεται με το άγαλμα του Δία, που ο Παυσανίας διασώζει ως έργο του Αθηναίου γλύπτη Ευκλείδη.
Τα τελευταία χρόνια ανασκάπτεται στην άνω πόλη ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα της Ύστερης Κλασικής εποχής. Ταυτίζεται ως "Κτίριο Συμποσίων" και περιλαμβάνει ανδρώνα με κλίνες και ψηφιδωτό δάπεδο, καθώς και λουτρό.
Το λιμάνι της αρχαίας πόλης, τεχνητό έργο του 3ου ή 2ου αι. π.Χ., βρίσκεται στην παράλια θέση Μαύρα Λιθάρια, τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά του Δερβενίου. Ο Παυσανίας τοποθετεί την αρχαία πόλη σε απόσταση 12 σταδίων από το λιμάνι και ο Πολύβιος σε 7, άποψη που συμμερίζεται και ο πρώτος διευθυντής των αυστριακών ανασκαφών, ο Ο. Walter.
Τέλος, εθνοαρχαιολογικές έρευνες έχουν στρέψει την προσοχή τους στη μελέτη των διάσπαρτων εντός του αρχαιολογικού χώρου αγροικιών του 19ου και του περασμένου αιώνα, οι οποίες έχουν κτιστεί με υλικό από αρχαία οικοδομήματα.

Θεματική ενότητα: Αρχαίες πόλεις
Περιοχή: Αιγιάλεια Δήμος Αιγείρας Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Προϊστορική - Ρωμαϊκή περίοδος
 
Εικόνες Προβολή Όλων
Αιγείρα. Αεροφωτογραφία της ακρόπολης.
Αιγείρα. Αεροφωτογραφία του αρχαιολογικού χώρου.
Αιγείρα. Ακρόπολη.
Αιγείρα. Ακρόπολη.
Αιγείρα. Ακρόπολη.
Αιγείρα. Γενική άποψη του θεάτρου και των ανασκαφικών τομών.
Αιγείρα. Θέατρο.
Αιγείρα. Κυλινδρικό αλάβαστρο.
Αιγείρα. Κάτοψη του αρχαίου θεάτρου και των ναΐσκων.
Αιγείρα. Μελανόμορφη υδρία.
Αιγείρα. Πιθάριο χωρίς λαβές.
Αιγείρα. Στέγαστρο αρχαιολογικού χώρου.
Αιγείρα. Σχέδιο της αρχαίας πόλης.
Αιγείρα. Σχέδιο του πλατώματος του θεάτρου.
Αιγείρα. Το Τυχείον.
  1 έως 15 από τα 26
  Επόμενη>>
 
Άλλες Συλλογές
Μνημεία
Αντικείμενα
Μουσεία

Άλλοι χώροι που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Αρχαία Καλυδώνα
Κράθιο
Καστριά: Σπήλαιο των Λιμνών
Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου
Αρχαία Ναύπακτος
 
 
Πίσω