Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Αρχαίοι Λουσοί

- Αρχαία πόλη -

Οι Λουσοί ήταν μία σημαντική πόλη της Αρκαδικής Αζανίας, με ιερό πανελλήνιας εμβέλειας. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της προεκτάσεως των Αροανίων ορέων (Χελμού) και συγκεκριμένα στις δυτικές υπώρειες του Λούσιου όρους ή Προφήτης Ηλίας, στη κοιλάδα των Σουδενών, μεταξύ Κύναιθας και Κλείτορος. Η κοιλάδα εκτείνεται κατά μήκος της δυτικής πλευράς των βουνών και μοιάζει με λεκάνη, από την οποία τα ύδατα δεν εκβάλλουν. Στις δυτικές υπώρειες του βουνού Προφήτης Ηλίας ή Λούσιον όρος υπάρχουν και σήμερα οι λεγόμενες καταβόθρες και από εδώ, όπως υποστηρίζεται, το νερό κατέληγε υπογείως στον Αροάνιο ποταμό. Η ύπαρξη της πόλης των Λουσών και η οικονομία της εξαρτιόταν από αυτή τη κοιλάδα.
Το 1886 πρώτος ο Γ. Παπανδρέου εντόπισε την πραγματική θέση του ναού και της πόλης. Το 1898 και 1899 με άδεια της Ελληνικής Κυβέρνησης οι W. Reichel και A. Wilhelm ανασκάπτουν στο λόφο το ιερό. Η ανασκαφή έφερε στο φως τα θεμέλια του ναού και των κυριοτέρων οικοδομημάτων του ιερού, περιορίστηκε δε στο ιερό και δεν επεκτάθηκε στην πόλη, η οποία βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο. Η ανασκαφή του ιερού συνεχίστηκε το 1981 υπό την εποπτεία της Διευθύντριας του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Βερόνικας Μητσοπούλου-Leon και από το 2000 υπό την εποπτεία του νέου Διευθυντή του, Georg Ladstätter. Ξεκίνησαν συμπληρωματικές ανασκαφές στα θεμέλια του ναού της Αρτέμιδος, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η χρονολόγησή του, και ο Georg Ladstätter εκπόνησε νέο σχέδιο της κάτοψης του ναού. Επιπλέον, ανατολικά του ναού της Αρτέμιδος, έφεραν στο φως αποθέτη με σημαντικό αριθμό αναθημάτων, που χρονολογούνται στην Υστερογεωμετρική και Αρχαϊκή περίοδο, και μακρόστενο κτίριο, πιθανώς ναό προγενέστερο του μεγάλου ναού.
Τα τελευταία χρόνια ο Georg Ladstätter πραγματοποιεί ανασκαφές στο κέντρο της αρχαίας πόλης των Λουσών, όπου εντόπισε τα θεμέλια ενός περίπτερου ναού και μιας ελληνιστικής στοάς.
Στη θέση «Φούρνοι» ανασκάφηκαν δύο οικίες των ελληνιστικών χρόνων με πήλινες εστίες και λουτρά με λουτήρες. Τα ευρήματα μας παρέχουν μαρτυρίες για την καθημερινή ζωή και την ντόπια παραγωγή.

Θεματική ενότητα: Αρχαίες πόλεις
Περιοχή: Καλαβρύτων Δήμος Καλαβρύτων Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Γεωμετρική - Ρωμαϊκή περίοδος
 
Εικόνες Προβολή Όλων
Αρχαίοι Λουσοί. Aεροφωτογραφία του ναού της Αρτέμιδος από βορειοανατολικά (Λ. Κολώνας).
Αρχαίοι Λουσοί. Άποψη των ελληνιστικών οικιών (Λ. Κολώνας).
Αρχαίοι Λουσοί. Άποψη των ελληνιστικών οικιών από νότια.
Αρχαίοι Λουσοί. Άποψη του περίπτερου ναού στο κέντρο της πόλης από ανατολικά.
Αρχαίοι Λουσοί. Άποψη του ιερού της Αρτέμιδος (Λ. Κολώνας).
Αρχαίοι Λουσοί. Άποψη του ναού της Αρτέμιδος από βορειοανατολικά.
Αρχαίοι Λουσοί. Αρχαϊκή πήλινη κεφαλή από το ιερό της Αρτέμιδος.
Αρχαίοι Λουσοί. Αεροφωτογραφία του πλατώματος του ιερού (Λ. Κολώνας).
Αρχαίοι Λουσοί. Κάτοψη του ναού της Αρτέμιδος.
Αρχαίοι Λουσοί. Πήλινες αναθηματικές πυξίδες Γεωμετρικής εποχής.
Αρχαίοι Λουσοί. Πήλινο γυναικείο ειδώλειο (6ος αι. π.Χ.).
  1 έως 11 από τα 11
   
 
Άλλες Συλλογές
Μνημεία
Αντικείμενα
Μουσεία

Άλλοι χώροι που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Λεόντιο
Βρυσάρι
Αρχαία Αλίκυρνα
Κάστρο Καλαβρύτων
Τρεχλό
 
 
Πίσω