Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Βρυσάρι

- Νεκροταφείo -

Το Βρυσάρι (Κάτω Γουμένισσα ή Γουμένιτσα) βρίσκεται περίπου 10 χλμ. βορειοδυτικά από τα Καλάβρυτα, που ταυτίζονται με την αρχαία Αρκαδική πόλη Κύναιθα. Σε λόφο από μαλακό άσπρο ψαμμιτικό πέτρωμα ο Ν. Κυπαρίσσης ερεύνησε κατά τα έτη 1925-27 είκοσι πέντε θαλαμωτούς μυκηναϊκούς τάφους και αργότερα (1959-60) ο Ν. Γιαλούρης τρεις ακόμα.
Από τα κτερίσματα των τάφων ξεχωρίζει ένα μοναδικό στην Αχαΐα κωνικό ρυτό (τελετουργικό αγγείο) με διακόσμηση ταινιών, που χρονολογείται στην ΥΕ ΙΙΙ Α2 περίοδο (14ος αι. π.Χ.). Τμήμα της υπόλοιπης κεραμικής από τις παλιές ανασκαφές ανήκει σε πρωιμότερους χρόνους. Βρέθηκαν ακόμα χάλκινα όπλα και εργαλεία (λόγχες, ξυράφια, μαχαίρια), κοσμήματα από γυαλί και φαγεντιανή, σφραγιδόλιθοι και κομβία από στεατίτη, της ΥΕ ΙΙ Β / ΥΕ ΙΙΙ Α - Β περιόδου (τέλη 16ου – 13ος αι. π.Χ.).
Το 1978 ανασκάφηκαν δύο ακόμα θαλαμωτοί τάφοι, από τους οποίους ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τάφος 2, με πήλινα και χάλκινα κτερίσματα της Πρώιμης Μυκηναϊκής εποχής, ενώ ο τάφος 1 περιείχε κεραμική της ΥΕ ΙΙΙ Γ περιόδου.
Η ανασκαφή του 1982 αποκάλυψε δύο θαλαμωτούς τάφους. Ο μεγαλύτερος και παλαιότερος περιείχε δύο αδιατάρακτες ταφές και ανακομιδή οστών. Τα λίγα κτερίσματα χρονολογούν τις ταφές στην ΥΕ ΙΙΙ Α2 περίοδο (14ος αι. π.Χ.). Στο δεύτερο τάφο, την τελευταία πρωτογενή ταφή του θαλάμου συνόδευαν μια χειροποίητη πρόχους και δύο σιδερένια μαχαίρια, ένδειξη ότι βρισκόμαστε ήδη στην Πρώιμη εποχή του Σιδήρου.


Θεματική ενότητα: Νεκροταφεία
Περιοχή: Καλαβρύτων Δήμος Καλαβρύτων Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Μυκηναϊκή περίοδος
 
Εικόνες Προβολή Όλων
Βρυσάρι. Αλάβαστρο με δύο λαβές.
Βρυσάρι. Γυάλινες χάντρες.
Βρυσάρι. Θαλαμωτός τάφος.
Βρυσάρι. Θαλαμωτοί τάφοι.
Βρυσάρι. Κωνικό ρυτό.
Βρυσάρι. Πεπιεσμένες πρόχοι.
Βρυσάρι. Χάλκινα κτερίσματα από τον τάφο 2.
  1 έως 7 από τα 7
   
 
Άλλες Συλλογές
Μνημεία
Αντικείμενα
Μουσεία

Άλλοι χώροι που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Κλάους
Λεόντιο
Αρχαίο Λεόντιο
Σπαλιαρέικα
Κρήνη: Δριμαλέικα
 
 
Πίσω