Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Κρήνη: Άγιος Κωνσταντίνος (Άγιος Κωνσταντίνος)

- Νεκροταφείo -

Στην περιοχή του ναού του Αγίου Κωνσταντίνου της Κρήνης έχει εντοπιστεί και εν μέρει ερευνηθεί νεκροταφείο λαξευτών θαλαμωτών τάφων. Χρονολογείται στην ΥΕ ΙΙΙ Α-Γ περίοδο (τέλη 15ου – μέσα 11ου αι. π.Χ.) και φιλοξενούσε αξιόλογες ταφές, μεταξύ των οποίων και δύο πολεμιστές με μακρά ξίφη (τύπου Naue II).
Το νεκροταφείο έγινε γνωστό το 1983, όταν διανοίχθηκε αγροτικός δρόμος στην πευκόφυτη πλαγιά λόφου. Τότε αποκαλύφτηκαν και συλήθηκαν λαξευτοί τάφοι, οι οποίοι βρίσκονταν κοντά στο δρόμο που οδηγεί στη Μονή Ομπλού, ενώ η λαθρανασκαφή επαναλήφθηκε το 1990. Ο χώρος αυτός έλαβε συμβατικά το όνομα «Θέση Α», γιατί στην απόληξη του αγροτικού δρόμου και λίγο πριν αυτός συναντήσει την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, εντοπίστηκαν και άλλοι θαλαμωτοί τάφοι, οι οποίοι θεωρήθηκαν αρχικά ως άλλο νεκροταφείο, που έλαβε συμβατικά το όνομα «Θέση Β».
Ωστόσο, παρά την πυκνή βλάστηση που καλύπτει την πλαγιά του λόφου και καθιστά δύσκολη την πρόσβαση και την έρευνά του, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι δύο θέσεις αποτελούν τα άνω και κάτω άκρα αντίστοιχα, ενός και μόνο, αλλά πάρα πολύ μεγάλου σε έκταση νεκροταφείου, που εκμεταλλεύθηκε μια μακρόστενη ζώνη μαλακού και κατάλληλου προς λάξευση βράχου.
Στο ανώτερο τμήμα του νεκροταφείου (θέση Α) ερευνήθηκαν μερικοί θαλαμωτοί τάφοι, κάποιοι από τους οποίους είχαν εν μέρει συληθεί. Όλοι οι δρόμοι που εντοπίστηκαν οδηγούσαν μεν στο θάλαμο μέσω του μετώπου, αλλά στη μία παρειά τους είχε ανοιχθεί και από ένας παραθάλαμος. Αυτό οφείλεται στη μέριμνα των κατασκευαστών για οικονομία του χώρου και στην όσο το δυνατόν εξαντλητική εκμετάλλευση της ιδιαίτερα στενής φλέβας του βράχου. Στο τμήμα αυτό του νεκροταφείου βρέθηκαν δύο ταφές πολεμιστών με μακρά ξίφη του 12ου αι. π.Χ. Στους ίδιους χρόνους αναφέρεται ότι ανήκουν γενικώς όλοι οι ερευνημένοι τάφοι, ίσως διότι λόγω της σύλησης δεν διασώθηκαν πρωιμότερα στοιχεία της χρήσης τους.
Η παλαιότερη αναφορά για το κατώτερο τμήμα του νεκροταφείου (θέση Β) ανήκει στον Πουκεβίλ (1816), ο οποίος συνάντησε πίσω από το ιερό του ναού του Αγίου Κωνσταντίνου, παλαιό μετόχι της Μονής Ομπλού, υπόγειο όρυγμα ταφικού προορισμού, το οποίο βεβαίως δεν ήταν να δυνατόν να συσχετίσει τότε με μυκηναϊκό τάφο. Κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής το 1990 ερευνήθηκαν τρεις συλημένοι θάλαμοι. Οι αρχαιοκάπηλοι δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο, καθώς συνελήφθησαν τη νύχτα της λαθρανασκαφής επ’ αυτοφώρω, έχοντας στην κατοχή τους τριάντα και πλέον αγγεία, τα οποία είχαν συγκεντρώσει σε πλαστικές σακούλες. Τα περισσότερα από αυτά θα πρέπει να προέρχονται από το θαλαμωτό τάφο 3, από τον οποίο τους είχε διαφύγει μόνο μια χάλκινη λόγχη. Από τους άλλους δύο, ο τάφος 1 περιείχε τρία αγγεία και πολλά όστρακα αγγείων που έσπασαν οι αρχαιοκάπηλοι, ενώ στον τάφο 2 φαίνεται πως μόλις είχαν προλάβει να εισέλθουν πριν από τη σύλληψή τους. Έτσι, η ανασκαφή του απέδωσε περισσότερα από δεκαπέντε αγγεία, μια χάλκινη λόγχη, ένα μαχαίρι, μια ακόνη, τέσσερα χάλκινα δακτυλίδια, αρκετά κομβία και πολλές χάντρες περιδέραιων από κορναλίνη. Το σημαντικότερο στοιχείο που αποκόμισε η έρευνα από το κάτω τμήμα του νεκροταφείου είναι η μακραίωνη χρήση των τάφων, από την ΥΕ ΙΙ Β περίοδο έως τη Νεότερη ΥΕ ΙΙΙ Γ φάση (τέλη 16ου – μέσα 11ου αι. π.Χ.), που το καθιστά από τα παλαιότερα νεκροταφεία θαλαμωτών τάφων στη δυτική Αχαΐα.

Θεματική ενότητα: Νεκροταφεία
Περιοχή: Πάτρα Δήμος Μεσάτιδος Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Μυκηναϊκή περίοδος
 
Εικόνες Προβολή Όλων
Κρήνη: Άγιος Κωνσταντίνος. Αλάβαστρο.
Κρήνη: Άγιος Κωνσταντίνος. Θαλαμωτός τάφος 4.
Κρήνη: Άγιος Κωνσταντίνος. Θαλαμωτός τάφος.
Κρήνη: Άγιος Κωνσταντίνος. Κυλινδρικό αλάβαστο.
Κρήνη: Άγιος Κωνσταντίνος. Κυλινδρικός ψευδόστομος αμφορέας.
Κρήνη: Άγιος Κωνσταντίνος. Κωνικό κύπελλο με γωνίωση.
Κρήνη: Άγιος Κωνσταντίνος. Πρόχους.
Κρήνη: Άγιος Κωνσταντίνος. Πρόχους.
Κρήνη: Άγιος Κωνσταντίνος. Πιθαμφορέας.
Κρήνη: Άγιος Κωνσταντίνος. Χάλκινο ξίφος.
Κρήνη: Άγιος Κωνσταντίνος. Χάλκινο ξίφος.
Κρήνη: Άγιος Κωνσταντίνος. Χάλκινο ξίφος.
Κρήνη: Άγιος Κωνσταντίνος. Χειροποίητη πρόχους με γραπτή διακόσμηση.
Κρήνη: Άγιος Κωνσταντίνος. Χειροποίητη πρόχους.
Κρήνη: Άγιος Κωνσταντίνος. Ψευδόστομος αμφορέας.
  1 έως 15 από τα 17
  Επόμενη>>
 
Άλλες Συλλογές
Μνημεία
Αντικείμενα
Μουσεία

Άλλοι χώροι που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Λεόντιο
Καλλιθέα: Λαγανιδιά
Κρήνη: Δριμαλέικα
Βρυσάρι
Κρήνη: Ζωιτάδα
 
 
Πίσω