Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Αρχαία Τριταία (Αγία Μαρίνα)

- Αρχαία πόλη -

Η Αρχαία Τριταία (κατά τον Πολύβιο) ή Τρίτεια (κατά τον Παυσανία), τοποθετείται στις δυτικές υπώρειες του Ερυμάνθου, στην Αγία Μαρίνα, πλησίον του χωριού Καλέντζι.
Ήταν μια από τις σημαντικές αχαϊκές πόλεις στην ορεινή περιοχή. Συμμετείχε ενεργά στην αναδιοργάνωση της Αχαϊκής Συμπολιτείας κατά το 280 π.Χ., ενώ κατά τη ρωμαιοκαρατία και κατά την εποχή του Αυγούστου υπαγόταν στην πόλη των Πατρών.
Ο Παυσανίας αναφέρει περικαλές ταφικό μνημείο έξω από την πόλη, τους ναούς των Μεγίστων θεών και της Αθηνάς και μνημονεύει λατρεία αποδιδόμενη στον Άρη και στην Τρίτεια.
Ο Π. Νεράντζουλης πραγματοποίησε μικρή ανασκαφική έρευνα το 1932 στην περιοχή της εκκλησίας της Παναγίας, στην οποία έχει χρησιμοποιηθεί αρχαίο οικοδομικό υλικό. Αποκαλύφθηκαν θεμέλια μεγάλου οικοδομήματος, πιθανώς της αγοράς, ενώ βρέθηκαν και πολλές ενεπίγραφες ταφικές στήλες των ρωμαϊκών χρόνων. Ο ίδιος, σε μικρή απόσταση από το Καλέντζι, εντόπισε λείψανα μεγάλου οικοδομήματος, που ίσως ανήκαν σε ναό.
Νεότερες έρευνες στην περιοχή της αρχαίας πόλης αποκάλυψαν μεγάλο κτίριο της υστερορρωμαικής εποχής. Κάτω από αυτό, ήρθε στο φως κτίσμα μεγάλων διαστάσεων του 3ου αι. π.Χ., εποχή κατά την οποία άκμασε η Αρχαία Τριταία.
Στη δικαιοδοσία της αρχαίας πόλης ανήκε αταύτιστος ναός στο Βασιλικό και άλλος δωρικός ναός, στα ερείπια της Μονής Νοτενών (βλ. Μνημεία).
Η περιοχή της Τριταίας είχε κατοικηθεί ήδη από τα μυκηναϊκά χρόνια, όπως φανερώνουν οι θέσεις στις οποίες έχουν ανασκαφεί μυκηναϊκά νεκροταφεία.

Θεματική ενότητα: Αρχαίες πόλεις
Περιοχή: Τριταία Δήμος Τριταίας Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Ελληνιστική - Ρωμαϊκή περίοδος
 
Εικόνες Προβολή Όλων
Αρχαία Τριταία. Άποψη του αρχαιολογικού χώρου.
Αρχαία Τριταία. Η θέση Παναγιά.
Αρχαία Τριταία. Μερική άποψη του αρχαιολογικού χώρου.
Αρχαία Τριταία. Τμήμα μεγάλου μακρόστενου οικοδομήματος.
Αρχαία Τριταία. Τμήμα μεγάλου μακρόστενου οικοδομήματος.
Χάρτης με τις αρχαίες πόλεις της Αχαΐας.
  1 έως 6 από τα 6
   
 
Άλλες Συλλογές
Μνημεία
Αντικείμενα
Μουσεία
Μνημεία του Χώρου
Βασιλικό
Δωρικός Ναός στη Μονή Νοτενών
 
 
Πίσω