Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Κάστρο Διακοπτού (αρχαία Βούρα) (Κάστρο Διακοπτού)

- Αρχαία πόλη -

Η Βούρα, μία από τις δώδεκα πόλεις της Αχαΐας στην αρχαιότητα, παρουσιάζει ίχνη ανθρώπινης κατοίκησης από τους πρώτους ιστορικούς χρόνους έως τα νεότερα χρόνια. Βρισκόταν ανατολικά της Ελίκης και σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς καταστράφηκε από το σεισμό του 373 π.Χ. που κατέστρεψε και την Ελίκη. Η Βούρα, ωστόσο, αντίθετα από την Ελίκη, ξανακτίσθηκε από τους κατοίκους της που επέζησαν της καταστροφής.
Στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. ανήκε στο βασίλειο του Δημήτριου Πολιορκητή, όπως και οι υπόλοιπες αχαϊκές πόλεις, αλλά όταν η περιοχή απελευθερώθηκε από τους Μακεδόνες το 275 π.Χ. προσχώρησε στην Αχαϊκή Συμπολιτεία. Στους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες η πόλη δεν είχε παύσει να κατοικείται, ενώ στα τέλη του 10ου αι. χρονολογείται η ίδρυση της επισκοπής της Κερνίτζας στην περιοχή της αρχαίας πόλης, πιθανώς στο σημερινό χωριό Καθολικό.
Η Βούρα βρισκόταν, σύμφωνα με τους περισσότερους ερευνητές, στον μικρό οικισμό Κάστρο Διακοπτού σε ορεινή περιοχή βορειοδυτικά του Άνω Διακοπτού. Τα ορατά κατάλοιπα της αρχαίας πόλης είναι λιγοστά. Σώζεται μικρό τμήμα του τείχους στους πρόποδες της ακρόπολης,αναλημματικοί τοίχοι, λείψανα οικιών και μεγαλύτερων κτιρίων, όπως και δύο λαξευτοί θαλαμοειδείς τάφοι στη θέση "Φούρνοι".

Θεματική ενότητα: Αρχαίες πόλεις
Περιοχή: Αιγιάλεια Δήμος Διακοπτού Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Γεωμετρική-μεταβυζαντινή περίοδος
 
Εικόνες Προβολή Όλων
Κάστρο Διακοπτού (αρχαία Βούρα). Άποψη του χώρου από νοτιοανατολικά.
Κάστρο Διακοπτού (αρχαία Βούρα). Δύο λαξευτοί θαλαμωτοί τάφοι.
Κάστρο Διακοπτού (αρχαία Βούρα). Μυλόλιθος.
Κάστρο Διακοπτού (αρχαία Βούρα). Το τείχος.
Χάρτης με τις αρχαίες πόλεις της Αχαΐας.
  1 έως 5 από τα 5
   
 
Άλλες Συλλογές
Μνημεία
Αντικείμενα
Μουσεία

Άλλοι χώροι που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Αρχαία Ελίκη
Νικολέικα
Μαμουσιά (αρχαία Κερύνεια)
 
 
Πίσω