Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Οχύρωση αρχαίας Λιμναίας (Αμφιλοχία Δήμου Αμφιλοχίας)

- Οχύρωση -

Στο λόφο που υψώνεται πάνω από την αμφιθεατρικά χτισμένη Aμφιλoχία (όπου υπάρχει και το εκκλησάκι της Αγ. Τριάδας), σώζoνται τα τείχη της αρχαίας Ακαρνανικής Λιμναίας. Η αρχαία οχύρωση καταλαμβάνει την κορυφή του λόφου και την Β πλαγιά του μέχρι σχεδόν τη θάλασσα.
Σήμερα από την αρχαία πόλη διατηρούνται τόσο η ορθογώνιας περίπου κάτοψης ακρόπολη, της οποίας η οχύρωση, μήκους 450 μ. και πλάτους 270 μ. περίπου, καταλαμβάνει το ανισόπεδο πλάτωμα του λόφου, όσο και τα μακρά τείχη (οχύρωση της πόλης), που κατέρχονται προς το μυχό του Αμβρακικού και είχαν στόχο να προστατέψουν τη βορεινή και βορειοδυτική πλευρά της ακρόπολης.
Η περίμετρoς του εξωτερικού περιβόλου της ακρόπολης είναι 1350 μ. και είναι δομημένη με μικτό σύστημα, δηλαδή αλλού με το τραπεζιόσχημο ακανόνιστο, αλλού με το ψευδοϊσόδομο τραπεζιόσχημο, ενώ και το πολυγωνικό σύστημα συναντιέται κατά τόπους. Σε ορισμένες θέσεις δε παρατηρούμε και μεσαιωνικές επεμβάσεις. Στο εσωτερικό της ακρόπολης διάφορα ίχνη αρχαίων κατασκευών είναι ορατά, καθώς και ίχνη των σπιτιών στην κεντρική περιοχή του οικισμού που ίδρυσε ο Αλή Πασάς. Ένα εσωτερικό διατείχισμα μήκους περίπου 185 μ. χωρίζει ένα ελλειπτικού σχήματος τμήμα στο Β μέρος της ακρόπολης, αφήνοντας στο Ν ένα τραπεζοειδές τμήμα. Έτσι μέσα στην ακρόπολη έχουμε μίαν άλλη μικρότερη ακρόπολη, με περίμετρο περιβόλου 480 μ. Η οχύρωση της μικρής ακρόπολης φέρει ενισχύσεις από πύργους σε όλες τις πλευρές της, δυο πυλίδες και μια πύλη.

Η οχύρωση της πόλης έχει μήκος 1400 μ. περίπου. Αποτελείται από τα μακρά τείχη τα οποία δεν διατηρούνται καθ’ όλο το μήκος τους, το τμήμα δε πλησίον της θαλάσσης, φαίνεται ότι έχει καθαιρεθεί και εξαφανιστεί τελείως στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Ενισχύεται από σειρά εφαπτομένων σε αυτό ορθογωνίων πύργων και διακόπτεται για τις ανάγκες της αρχαίας πόλης από οκτώ ή εννέα πυλίδες, άλλοτε με τοξωτό υπέρθυρο και άλλοτε με ευθύγραμμο, ορισμένες από τις οποίες είναι κατεστραμμένες.
Από την μέση της Δ πλευράς της ακρόπολης το Δ τείχος κατηφορίζει προς την παραλία, προχωρώντας Β. Έχει μήκος περίπου 750 μ., είναι σχεδόν ευθύγραμμο χωρίς πυργοειδείς κατασκευές. Στο ύψος που σώζεται σήμερα αποτελείται από μία παρειά, που διακόπτεται από δύο πλάγιες πυλίδες. Η μια από αυτές, με ευθύγραμμο υπέρθυρο, έχει πλάτος 1, 80 μ. εξωτερικά και 2, 10 μ. εσωτερικά.
Ένα άλλο τείχος στα Α, σχεδόν παράλληλο με το Δ, οριοθετεί μία περιοχή, μέσα στην οποία το έδαφος είναι επικλινές και βραχώδες, τόσο που κάνει προβληματική την ύπαρξη πόλης. Έτσι θεωρείται πιθανό ότι τα τείχη αυτά προορίζονταν περισσότερο για την άμυνα της περιοχής και την ασφαλή σύνδεση της ακρόπολης με το αγκυροβόλιο της πόλης στην ΝΑ γωνία του κόλπου, και τον παραθαλάσσιο προάστιό της κτισμένο στη θέση του σημερινού χωριού της Αμφιλοχίας. Το ανατολικό μακρό τείχος διατηρείται καλύτερα και έχει μήκος περίπου 430 μ. και 140 μ. το τμηματικά εμφανιζόμενο ΒΑ. Σε ύψος φτάνει μερικές φορές και τα 5-6 μ. Παρουσιάζει γωνιώδεις εσοχές και ενισχύεται από τέσσερις ή πέντε ορθογώνιας διατομής πύργους. Στην πλευρά αυτή υπήρχαν δυο ή τρείς πυλίδες. Αυτές έχουν διλιθικά τόξα ψευδοκαμάρας στην εξωτερική πλευρά τους, μόνο στο πλάτος της εξωτερικής παρειάς, ενώ εσωτερικά στον διάδρομο είναι καλυμένες με ευθύγραμμα υπέρθυρα. Εντυπωσιακή είναι εκείνη με το τοξωτό, δίλιθο υπέρθυρο, η οποία για λόγους αμυντικούς τειχίστηκε κάποτε στην αρχαιότητα και παρέμεινε έτσι μέχρι σήμερα. Από τις κλίμακες που οδηγούσαν στις επάλξεις σήμερα διατηρούνται σε κακή κατάσταση μόνο δύο.

Το τείχος, πάχους από 2, 60 - 4, 40 μ., χρονολογείται στον 5ο και στον 4ο αι. π.Χ. και για τη δόμηση του χρησιμοποιήθηκαν τα συστήματα, πολυγωνικό, ακανόνιστο τραπεζιόσχημο και ψευδοϊσόδομο τραπεζιόσχημο.

Θεματική ενότητα: Αρχαίες πόλεις
Περιοχή: Αμφιλοχίας Δήμος Αμφιλοχίας Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Κλασική - Ελληνιστική περίοδος
 
Άλλες Συλλογές
Χώροι
Αντικείμενα
Μουσεία
Χώρος του Μνημείου
Αρχαία Λιμναία

Άλλα μνημεία που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Θέατρο της αρχαίας Στράτου (Στράτος Δήμου Στράτου)
Οχύρωση αρχαίας Μεδεώνας (Κατούνα Δήμου Μεδεώνος)
Αγορά αρχαίου Αγρινίου
Οχύρωση της Νέας Πλευρώνας (Μεσολόγγι Δήμου Μεσολογγίου)
Ναός Διός στην αρχαία Στράτο (Στράτος Δήμου Στράτου)
 
 
Πίσω