Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Θέατρο Νέας Πλευρώνας

- Θέατρο -

Το μικρό θέατρο της Νέας Πλευρώνας διατηρεί 16-17 κερκίδες. Πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέατρα της Αιτωλίας, τόσο λόγω της μοναδικής θέας που προσφέρει προς την πεδινή παραλιακή ζώνη στα δυτικά του Μεσολογγίου, όσο και λόγω μιας σημαντικής κατασκευαστικής ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει. Συγκεκριμένα, το προσκήνιό του έχει διαταχθεί μπροστά και σε επαφή με το τείχος, βλέπει δηλαδή προς τα Δ., προς το τείχος, ενώ τη λειτουργικότητα της σκηνής του θεάτρου συμπληρώνει ο πύργος 3, που βρίσκεται στη θέση αυτή και οι εκατέρωθεν πτέρυγες του τείχους. Από τον πύργο αυτό και προφανώς από τον υπόγειο χώρο του προσκηνίου, ήταν δυνατή η έξοδος από το τείχος από μικρή πυλίδα που βρίσκεται στα Β της βάσης του.
O πύργος 3, διαστάσεων 6,45 Χ 3,3 μ., που σώζεται σε ύψος 5,5 μ. και επτά σειρών δόμων, θα πρέπει να υποκαθιστούσε τις ανάγκες της σκηνής και των παρασκηνίων (αποδυτήρια των ηθοποιών). Οι πάροδοι του θεάτρου βρίσκονται μεταξύ του κοίλου και του τείχους. Η διάμετρος της ημικυκλικής ορχήστρας του θεάτρου είναι 10,6 μ., ενώ τα ειδώλια είναι κατασκευασμένα από ορθογώνια λαξευμένους λίθους. Δυο κλίμακες χωρίζουν το κοίλο σε τρεις κερκίδες. Δυο ακόμη κλίμακες υπάρχουν στα άκρα του κοίλου, σε επαφή με τους πλευρικούς (στα Β και Ν) αναλημματικούς τοίχους, αφού οι σειρές των εδωλίων που εξέχουν του εδάφους, συγκρατούνται προς την πλευρά των παρόδων με τη βοήθειά τους. Ίχνη διαζώματος δεν διακρίνονται. Ωστόσο στα Α του κοίλου και αμέσως μετά τη 15η σειρά εδωλίων διακρίνονται υπολείμματα τοίχου, κατασκευασμένου με ορθογώνιους λιθοπλίνθους, ο οποίος οριοθετούσε το κοίλο προς Α.
Έχει προταθεί, λόγω του μικρού μεγέθους του, η πιθανή χρήση του μνημείου αυτού ως Βουλευτηρίου ή ως χώρου συνεδριάσεων. Είναι γνωστή ωστόσο η πολλαπλή χρήση ανάλογων κατασκευών κατά την αρχαιότητα. Στην Αιτωλία και την Ακαρνανία σώζονται επίσης άλλα τέσσερα θέατρα : της Καλυδώνας και της Μακύνειας στην Αιτωλία και της Στράτου και των Οινιαδών στην Ακαρνανία. Ίχνη θεάτρου έχουν επίσης εντοπιστεί στο Αμφιλοχικό Άργος, έξω από την Αμφιλοχία.

Θεματική ενότητα: Αρχαίες πόλεις
Περιοχή: Μεσολογγίου Δήμος Μεσολογγίου Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Ελληνιστική περίοδος
 
Άλλες Συλλογές
Χώροι
Αντικείμενα
Μουσεία
Χώρος του Μνημείου
Νέα Πλευρώνα

Άλλα μνημεία που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
"Βουλευτήριο" Αγοράς Θέρμου
Δεξαμενή Νέας Πλευρώνας
Λάφριο- Καλυδώνα
Οχύρωση της Νέας Πλευρώνας (Μεσολόγγι Δήμου Μεσολογγίου)
Ιερό Ασκληπιού στο αρχαίο Τριχόνειο
 
 
Πίσω