Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Αγορά Οινιαδών

- Αγορά -

Στα ΝΑ, και σε απόσταση 120 μ. περίπου, του θεάτρου των Οινιαδών, σε ένα φυσικά διαμορφωμένο πλάτωμα, διαστάσεων 230μ.Χ 120μ., βρίσκονται τα οικοδομήματα της αγοράς.
Η συστηματική ανασκαφή της αγοράς διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, από το 1989 έως και σήμερα. Τα σωζόμενα θεμέλια, με διεύθυνση Α-Δ, έχουν ταυτιστεί με τα εξής οικοδομήματα :
Το πιο χαρακτηριστικό και πιο σημαντικό από τα κτίρια αυτά είναι το Βουλευτήριο (Α1), τα θεμέλια του οποίου διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση και είναι χτισμένα, από τον ίδιο γκρίζο τοπικό ασβεστόλιθο, κατά το πολυγωνικό σύστημα δόμησης. Ήταν ακριβώς τετράγωνο στην κάτοψή του και είχε διαστάσεις 17 Χ 17 μ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ασυνήθιστου τύπου στοά (Α2). Έχει μήκος 124 μ., ενώ φαίνεται ότι είχε δυο πτέρυγες, πλάτη με πλάτη, ήταν δηλαδή ανοιχτή προς βορρά και νότο.
Επίσης δυο αναθηματικά μνημεία, του τύπου της ημικυκλικής εξέδρας (Α5, Α6) καθώς και ένα κυκλικής κάτοψης ηρώο (Α9), το οποίο σχετιζόταν πιθανόν με τη λατρεία χθόνιων θεοτήτων.
Άξια λόγου είναι επίσης το οικοδόμημα με τους οίκους (Α3), ο μικρός ναός (Α10), το ορθογώνιο αναθηματικό μνημείο (Α8) και το μικρό δημόσιο κτίριο (Α7).
Τα δημόσια κτίρια της Αγοράς, αλλά και οι ιδιωτικές κατοικίες στους Οινιάδες, έχουν διαμορφωμένη την εξωτερική παρειά των τοίχων τους με λιθοδομή πολυγωνικού συστήματος και την εσωτερική τους πλευρά με ανώμαλη, από μικρότερους, χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία λίθους. Είναι πολύ πιθανό από κάποιο ύψος και πάνω οι τοίχοι να ήταν κατασκευασμένοι με πλίνθους.

Θεματική ενότητα: Αρχαίες πόλεις
Περιοχή: Κατοχή Δήμος Οινιαδών Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Κλασική - Ελληνιστική περίοδος
 
Εικόνες Προβολή Όλων
Σχέδιο της αρχαίας αγοράς των Οινιαδών (από το βιβλίο Ελ. Σερμπέτη, Οινιάδες. Δημόσια οικοδομήματα από την Αρχαία Αγορά, εκδ. Καρδαμίτσα, Αθήνα 2001).
  1 έως 1 από τα 1
   
 
Άλλες Συλλογές
Χώροι
Αντικείμενα
Μουσεία
Χώρος του Μνημείου
Αρχαία Καλυδώνα

Άλλα μνημεία που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Οχύρωση αρχαίας Αρσινόης (Αγγελόκαστρο Δήμου Αγγελοκάστρου)
Οχύρωση στον Άγιο Παντελεήμονα Αστακού (Αστακός Δήμου Αστακού)
Aγορά αρχαίας Στράτου
Οχύρωση αρχαίας Μεδεώνας (Κατούνα Δήμου Μεδεώνος)
Παλιόπυργος ή Παλαιόπυργος Αγρινίου (Τριανταίϊκα Δήμου Αγρινίου)
 
 
Πίσω