Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Φράγμα της αρχαίας Αλυζίας (Κανδήλα Δήμου Αλυζίας)

- Δεξαμενή/ Κινστέρνα -

Στην έξοδο ενός περάσµατος προς το κάµπο του Μύτικα, κοντά στο χωριό του Βάρνακα και στη θέση «Γλώσσες» (όπου ορίζεται ένα στενό πέρασµα του υδατορέµατος του Βάρνακα, ανάµεσα στα Ακαρνανικά όρη «Ψιλή Κορφή» και «Μπούµιστος»), βρίσκεται το φράγµα της Αρχαίας Αλυζίας.
Ένα μεσαιωνικό οχυρό, το «κάστρο της Γλώσσας», υπάρχει στα ΝΑ του φαραγγιού σε 800 μ. από το χωριό Γεωργουλαίϊκα και 1,5 χλμ. Α της οχύρωσης της αρχαίας Αλυζίας. Είναι ενδεχόμενο μία αρχαία οχύρωση να υπήρχε στη θέση αυτή. Στα ΒΔ της θέσης αυτής κάτω από το βράχο του κάστρου, στην κοίτη του ρέματος, στην ΝΔ άκρη του περάσματος υπάρχει ένα αρχαίο φράγμα, που θα συγκέντρωνε κατά την αρχαιότητα το νερό της Αλυζίας. Η τοποθεσία ονομάζεται από τους ντόπιους «της γριάς το πήδημα».
Το φράγμα αυτό χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικού μεγέθους κι ένα από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά αρχαία φράγματα της ελληνικής επικράτειας. Κατασκευάστηκε για να προστατεύσει από πλημμύρες τον κάμπο της αρχαίας Αλυζίας, αλλά ταυτόχρονα, υπολογίστηκε ότι, είχε τη δυνατότητα να υδρεύσει καθημερινά μια πόλη με συνολικό πληθυσμό της τάξεως των 10. 000 κατοίκων.
Έχει μήκος 25 μ. και μέγιστο ύψος 11 μ. (14 στρώσεις λίθων). Οι οριζόντιες ανισοϋψείς στρώσεις, στην ορατή του πλευρά, σχηματίζονται από λιθοπλίνθους, σχηματίζοντας την εικόνα αλλού τραπεζιόσχημης και αλλού πολυγωνικής τειχοποιϊας.
H κατασκευή του φράγματος αυτού τοποθετείται, από διάφορους μελετητές, στους κλασικούς ή προγενέστερους χρόνους, πιθανότατα στον 4ο π.Χ., οπότε έχουμε και τη μεγάλη ακμή της Αλυζίας, ενώ κατ’ άλλους ακόμα και στους μυκηναϊκούς χρόνους, εξαιτίας της κυκλώπειας όψης της λιθοδομής του.

Θεματική ενότητα: Αρχαίες πόλεις
Περιοχή: Κανδήλα Δήμος Αλυζίας Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: -
 
Άλλες Συλλογές
Χώροι
Αντικείμενα
Μουσεία
Χώρος του Μνημείου
Αίγιο

Άλλα μνημεία που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Βασιλικό
Ηρώο αρχαίας Αλυζίας (Κανδήλα Δήμου Αλυζίας)
Κρήνη αρχαίου Θέρμου
 
 
Πίσω