Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Ρωμαϊκές θέρμες Αρχαίας Αλίκυρνας (Άγιος Θωμάς Δήμου Μεσολογγίου)

- Λουτρά -

Οι ρωμαϊκές θέρμες του Αγ. Θωμά Μεσολογγίου εντάσσονται στην περιοχή της αρχαίας Αλίκυρνας και η ύπαρξή τους ήταν από το 19ο αιώνα γνωστή, από τις αναφορές παλιών περιηγητών, αλλά ερευνήθηκε συστηματικά το 2001. Η ανάδειξη του μνημείου εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα INTERREG ΙΙ. Βρίσκονται επί της εθνικής οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων και στην Α-ΒΑ έξοδο της πόλης του Μεσολογγίου.
Πρόκειται για μεγάλο δημόσιο συγκρότημα ρωμαϊκών θερμών (λουτρών), οι τοίχοι του οποίου σώζονται σε μέγιστο ύψος 7 μ. και είναι κτισμένοι με επάλληλες σειρές οπτοπλίνθων (opus testaceum). Έχει στην κάτοψή του σχήμα Τ και αποτελείται από τρεις σαφώς ευδιάκριτους χώρους. Μία μεγάλη ορθογώνια δεξαμενή-κολυμβήθρα (natatio) στο ανατολικό τμήμα του για το ψυχρό λουτρό (frigidarium), έναν κεντρικό χώρο με τέσσερις κτιστούς κυλινδρικούς λουτήρες για το χλιαρό λουτρό, τον μέσο ή χλιαινόμενο οίκο (tepidarium), και τέλος μία σειρά από μικρούς χώρους διαφόρων σχημάτων στο δυτικό τμήμα του, τον θερμό ή ένδον οίκο, διαμορφωμένους σε μπανιέρες (alvei) για το θερμό λουτρό (caldarium). Κάτω από αυτήν την πτέρυγα σώζονται τα υπόκαυστα (hypocausta), μέσω των οποίων κυκλοφορούσε ο ζεστός αέρας για τη θέρμανση των υπεράνω χώρων.
Έξω από το Δ του τμήμα, αλλά και στα Ν του, σώζονται τα praefurnia, χώροι όπου με τη βοήθεια μεταλλικών καζανιών θερμαίνονταν το νερό. Μια μεγάλη δεξαμενή νερού, για τις ανάγκες του κτηρίου, βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του, και μία δεύτερη στα βορειοανατολικά του.
Η είσοδος του κτηρίου βρισκόταν στη βόρεια πλευρά του μέσου οίκου. Τα δάπεδα της δεξαμενής του κρύου λουτρού και του χώρου του μέσου οίκου είναι από μαρμάρινες πλάκες. Οι τοίχοι φέρουν εσωτερικά κόγχες και ίσως κάποιοι από αυτούς διακοσμούνταν με εντοίχια ψηφιδωτά. Οι στέγες σε όλους τους χώρους ήταν θολωτές.
Προς Β του κτηρίου, απ' όπου και η είσοδός του, πρέπει να διέρχεται ο αρχαίος δρόμος, την παρουσία του οποίου βεβαιώνει η ανεύρεση ενός ρωμαϊκού μιλλιαρίου (οδοδείκτη), του αυτοκράτορα Τραϊανού (114-115 μ.Χ.), ο οποίος διέθεσε τα χρήματα για την κατασκευή του.
Οι θέρμες κτίστηκαν πιθανώς το 2ο αι. μ.Χ. και καταστράφηκαν από τον ισχυρότατο σεισμό του 551 μ.Χ., που έπληξε ολόκληρη τη βορειοδυτική Πελοπόννησο και την Αιτωλία. Ο χώρος κατόπιν χρησιμοποιήθηκε ως χριστιανικό νεκροταφείο.

Θεματική ενότητα: Λουτρά
Περιοχή: Μεσολογγίου Δήμος Μεσολογγίου Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Ρωμαϊκή - Παλαιοχριστιανική περίοδος
 
Εικόνες Προβολή Όλων
Κάτοψη Ρωμαϊκών Θερμών Αγίου Θωμά (Αρχαία Αλίκυρνα)
  1 έως 1 από τα 1
   
 
Άλλες Συλλογές
Χώροι
Αντικείμενα
Μουσεία
Χώρος του Μνημείου
Αρχαία Αλίκυρνα

Άλλα μνημεία που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Οχύρωση της Νέας Πλευρώνας (Μεσολόγγι Δήμου Μεσολογγίου)
Ηρώο Καλυδώνος
Οχύρωση Αρχαίας Αλίκυρνας (Aγ. Θωμάς-Χίλια Σπίτια Δήμου Μεσολογγίου)
Δεξαμενή Νέας Πλευρώνας
Λάφριο- Καλυδώνα
 
 
Πίσω