Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών

- Ωδείο -

Το ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του είδους σε ολόκληρη την Ελλάδα, κατασκευασμένο από τον Ηρώδη τον Αττικό τον 1ο αι. μ.Χ. και μνημείο ορόσημο για την πολιτιστική ζωή της Πάτρας, αφού επί σειρά ετών πραγματοποιούνται σε αυτό ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
H σταδιακή αποκάλυψη του μνημείου ξεκίνησε από τα τέλη του 19ου αιώνα, ολοκληρώθηκε, όμως, μετά από διαδοχικές απαλλοτριώσεις και ανασκαφές, κατά τη δεκαετία του 1950. Ακολούθησε η αναστήλωση του Ωδείου, κατά τις δεκαετίες του 1950-60, ώστε να πάρει αυτό τη σημερινή του μορφή.
Ο Παυσανίας κατατάσσει το Ωδείο δεύτερο σε σημασία μόνο μετά από εκείνο του Ηρώδη του Αττικού στην Αθήνα, το οποίο είναι λίγο μεταγενέστερο. Η χωρητικότητά του υπολογίζεται σε περίπου 2.500 θεατές. Το κοίλο του έφερε ορθομαρμάρωση, το δε ανώτερο τμήμα του είχε καταρρεύσει και η σημερινή του μορφή έχει προκύψει ως αποτέλεσμα της αναστήλωσης. Με βάση κυρίως τις διαστάσεις του, μπορούμε να υποθέσουμε ότι το κτήριο θα πρέπει να ήταν πλήρως στεγασμένο, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί ανασκαφικά.


Θεματική ενότητα: Ωδεία
Περιοχή: Πάτρα Δήμος Πατρέων Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: 2ος Αιώνας μ.Χ.
 
Άλλες Συλλογές
Χώροι
Αντικείμενα
Μουσεία
Χώρος του Μνημείου
Πάτρα

Άλλα μνημεία που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Ηρώο αρχαίας Αλυζίας (Κανδήλα Δήμου Αλυζίας)
Ρωμαϊκή γέφυρα Πατρών
Ρωμαϊκό υδραγωγείο Πατρών
Κάστρο Πατρών
Ρωμαϊκό αμφιθέατρο Πατρών
 
 
Πίσω