Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Αγορά αρχαίου Αγρινίου

- Αγορά -

Ερείπια μίας οχυρωμένης πόλης υπάρχουν στα Α του οικισμού της Μεγάλης Χώρας (πρώην Ζαπάντι), 1 χλμ. στα Ν-ΝΔ του οικισμού «Διαμαντέϊκα» και περίπου 1 χλμ. στα ΒΔ του Αγίου Κωνσταντίνου (Δ προάστιο του Αγρινίου) του Δήμου Αγρινίου. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης, βρίσκονται σήμερα μοιρασμένα στον κάμπο, εκατέρωθεν της εθνικής οδού Μεσολογγίου - Αγρινίου – Αμφιλοχίας και περιλαμβάνουν μια σειρά από χαμηλά υψώματα. Στο Δ ύψωμα πιθανότατα βρίσκονταν η ακρόπολη της πόλης.
Η τοποθεσία έχει ταυτιστεί με το αρχαία Aγρίvιo. Η ταύτιση αυτή ωστόσο δεν έχει διαπιστωθεί επιγραφικά, έτσι κάποιοι μελετητές συνεχίζουν να τοποθετούν το αρχαίο Αγρίνιο στη θέση Παλιόκαστρο της Σπολάΐτας.
Τα ίχνη της οχύρωσης της πόλης είναι ασαφή και αποσπασματικά σωζόμενα. Ο περίβολος της έχει μήκος τουλάχιστον 12 σταδίων και πρέπει να ήκμασε περί τα μέσα του 4ου αι., αφoύ διέθετε μία οργανωμένη Αγορά. Στο εσωτερικό της πόλης έχουν ανασκαφεί δυο αρχαίες οικίες και, στην αγορά της, μια στοά μήκους 72 μ., μπροστά από την οποία υπήρχαν και βάθρα αγαλμάτων. Επίσης ένα ναόσχημο οικοδόμημα, ενώ έχει εντοπιστεί και το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης (στα Ν, εξωτερικά της οχύρωσης).

Θεματική ενότητα: Αρχαίες αγορές
Περιοχή: Αγγελόκαστρο Δήμος Αγγελοκάστρου Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Κλασική - Ελληνιστική περίοδος
 
Άλλες Συλλογές
Χώροι
Αντικείμενα
Μουσεία
Χώρος του Μνημείου
Αρχαίο Αγρίνιο

Άλλα μνημεία που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Οχύρωση αρχαίας Παλαίρου (Πάλαιρος Δήμου Παλαίρου)
Αγορά αρχαίας Παλαίρου
Οχύρωση αρχαίας Μεδεώνας (Κατούνα Δήμου Μεδεώνος)
Οχύρωση των Οινιαδών (Κατοχή Δήμου Οινιαδών)
Οχύρωση της αρχαίας Στράτου (Στράτος Δήμου Στράτου)
 
 
Πίσω