Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Οχύρωση αρχαίου Αγρινίου (Αγ. Κωνσταντίνος Δήμου Αγρινίου)

- Οχύρωση -

Ερείπια μίας οχυρωμένης πόλης υπάρχουν στα Α του οικισμού της Μεγάλης Χώρας (πρώην Ζαπάντι), 1 χλμ. στα Ν-ΝΔ του οικισμού «Διαμαντέϊκα» και περίπου 1 χλμ. στα ΒΔ του Αγίου Κωνσταντίνου (Δ προάστιο του Αγρινίου) του Δήμου Αγρινίου. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης, βρίσκονται σήμερα μοιρασμένα στον κάμπο, εκατέρωθεν της εθνικής οδού Μεσολογγίου - Αγρινίου – Αμφιλοχίας και περιλαμβάνουν μια σειρά από χαμηλά υψώματα. Στο Δ ύψωμα πιθανότατα βρίσκονταν η ακρόπολη της πόλης.
Τα ίχνη της οχύρωσης της πόλης είναι ασαφή και αποσπασματικά σωζόμενα. Ο περίβολος της έχει μήκος τουλάχιστον 12 σταδίων, δηλαδή γύρω στα 2. 300 μ., ένα μήκος το οποίο πλησιάζει αυτό της αρχαίας Καλυδώνας. Χρονολογείται πριν τα μέσα του 4ου αι. π.Χ.
Το τείχος, πάχους 3,3 μ. περίπου, είναι δομημένο κατά το ψευδοϊσοδομικό τραπεζιόσχημο σύστημα, μέχρι ενός σημείου τουλάχιστον και με λίθους από τον τοπικό αμμόλιθο. Κατά διαστήματα σχηματίζει γωνιώδεις εξοχές προς το εξωτερικό, αλλά και προς το εσωτερικό της πόλης, σχηματίζοντας κατά τόπους στο τείχος τριγωνικές διευρύνσεις. Οι τριγωνικές αυτές διευρύνσεις, πάχους σε ορισμένα σημεία 5,5 μ., λειτουργούσαν ως αντερείσματα του τείχους ή ως πύργοι.

Θεματική ενότητα: Οχυρώσεις
Περιοχή: Αγρίνιο Δήμος Αγρινίου Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Κλασική - Ελληνιστική περίοδος
 
Άλλες Συλλογές
Χώροι
Αντικείμενα
Μουσεία
Χώρος του Μνημείου
Αρχαίο Αγρίνιο

Άλλα μνημεία που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Οχύρωση στη θέση Καστρί στον Αγ. Αθανάσιο (Πάλαιρος Δήμου Παλαίρου)
Οχύρωση της Νέας Πλευρώνας (Μεσολόγγι Δήμου Μεσολογγίου)
Παλιόπυργος ή Παλαιόπυργος Αγρινίου (Τριανταίϊκα Δήμου Αγρινίου)
Οχύρωση αρχαίου Θυρρείου (Θύρρειο Δήμου Ανακτορίου)
Οχύρωση αρχαίας Αλυζίας (Κανδήλα Δήμου Αλυζίας)
 
 
Πίσω