Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

 
Θέατρο της αρχαίας Στράτου (Στράτος Δήμου Στράτου)

- Θέατρο -

Το θέατρο της Στράτου, στο ανατολικό του διατειχίσματος τμήμα της αρχαίας πόλης, χρονολογημένο στο τέλος του 4ου αι. π.Χ., αποτελεί το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα της Ακαρνανίας, αφού η χωρητικότητά του είναι περίπου 6-7.000 ατόμων. Είναι σκαλισμένο ολόκληρο στο φυσικό βράχο (ψαμμιτόλιθο).
Στο ημικυκλικό κοίλο του σώζονται 28 σειρές εδωλίων, ενώ στις 11 κλίμακές του, που διαιρούν το κοίλο σε 12 κερκίδες, και στον αγωγό, που περιβάλλει την κυκλική ορχήστρα του, έχει χρησιμοποιηθεί λευκή, ασβεστολιθική πέτρα Λεπενούς. Διαιρείται σε άνω και κάτω διάζωμα. Στην ορχήστρα του σώζεται προεδρία με ερεισίνωτα και ερεισίχειρα (οι οποίες προοριζόταν για τον ιερέα του Διονύσου και τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς) και τρεις βωμοί, ενώ στη σκηνή του διακρίνονται τρεις κατασκευαστικές φάσεις, οι οποίες ακολουθούν την εξέλιξη του αρχαίου ελληνικού θεάτρου.
Στα Ν του θεάτρου υπάρχει ισχυρός αναλημματικός τοίχος και αρχαίος δρόμος που οδηγούσε σε αυτό.
Το θέατρο είχε εντοπίσει από το 1805 ο W. Leake. Πρώτες ανασκαφές σε αυτό έγιναν από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Κατόπιν το μνημείο επιχώθηκε έως τη δεκαετία του ΄90, οπότε και ολοκληρώθηκε ανασκαφικά η έρευνά του, την περίοδο 1989-1996, με τη συνεργασία της ΣΤ΄ ΕΠΚΑ Πατρών (Δρ. Λάζαρος Κολώνας) και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (καθηγ. Ε.-L. Schwandner).

Θεματική ενότητα: Θέατρα
Περιοχή: Στράτος Δήμος Στράτου Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Κλασική - Ελληνιστική περίοδος
 
Άλλες Συλλογές
Χώροι
Αντικείμενα
Μουσεία
Χώρος του Μνημείου
Αρχαία Στράτος

Άλλα μνημεία που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Οχύρωση Σπολάϊτας (Σπολαϊτα Δήμου Νεάπολης)
Οχύρωση αρχαίας Παλαίρου (Πάλαιρος Δήμου Παλαίρου)
Οχύρωση της αρχαίας Στράτου (Στράτος Δήμου Στράτου)
Οχύρωση αρχαίου Αστακού (Αστακός Δήμου Αστακού)
Οχύρωση αρχαίου Αγρινίου (Αγ. Κωνσταντίνος Δήμου Αγρινίου)
 
 
Πίσω