Κεντρική σελίδα

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Νέος λογαριασμός

Επικοινωνία

Πληροφορίες για το Έργο

Θέατρο Οινιαδών. Δεύτερη Περίοδος

Οδηγίες Χρήσης:
Για να πλοηγηθείτε μέσα στον χώρο κρατήστε πατημένο το αριστερό κουμπί του ποντικιού και μετακινήστε το ποντίκι. Για να κοιτάξετε προς τα πάνω ή κάτω χρησιμοποιείστε τη ροδέλα του ποντικιού. Αν θέλετε να επιστρέψετε στην αρχική θέση πιέστε το δεξί κουμπί του ποντικιού και επιλέξτε "reset viewpoint"
<p align=center class=font1><img src="../images/warning.gif" width="20" height="20">&nbsp;&nbsp;Για την εμφάνιση του περιεχομένου απαιτείται ένας browser που να υποστηρίζει Plug-ins και στοιχεία ActiveX<br> </p> <!--<h2>This Page requires a browser supporting Plug-ins or ActiveX controls</h2>-->

Ιστορικά στοιχεία:

Η ανασκαφή του θεάτρου των Οινιαδών ξεκίνησε το 1900 από τον Αμερικανό αρχαιολόγο B. Powell, αλλά ολοκληρώθηκε μόλις στο τέλος της δεκαετίας του '90, από τον Δρ. Λάζαρο Κολώνα (προϊστάμενο τότε της ΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πατρών). Η αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητά του συνίσταται στο γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν τρία διαφορετικά κέντρα για την κατασκευή της ορχήστρας, του κοίλου και των κλιμάκων. Η ακουστική του θεάτρου αυτού είναι εξαιρετική. Από το κοίλο διασώζονται 27 σειρές εδωλίων και 10 κερκίδες, διαιρεμένες με τη βοήθεια 11 κλιμάκων. Ενδιάμεσο διάζωμα δεν υπάρχει. Το ανατολικό τμήμα του κοίλου είναι λαξευμένο στο φυσικό βράχο, ενώ το υπόλοιπο είναι κτισμένο με ασβεστόλιθο. Οι σειρές των εδωλίων συγκρατούνται προς την πλευρά των παρόδων και στα άκρα του κοίλου από αναλημματικούς τοίχους. Ο ανατολικός είναι κατασκευασμένος με το ψευδοϊσόδομο σύστημα και με λείες επιφάνειες, ενώ ο δυτικός με το πολυγωνικό σύστημα και με πολύ ανώμαλες επιφάνειες. Η διάμετρος της ορχήστρας είναι 16, 22 μ., ενώ περιμετρικά αυτής υπάρχει καλυμμένος, κτιστός αγωγός για τη συλλογή των ομβρίων υδάτων. Οικοδομικά στο θέατρο αναγνωρίζονται 3 κατασκευαστικές φάσεις, οι οποίες σχετίζονται περισσότερο με ανακατασκευές του σκηνικού οικοδομήματος : Φάση Ι (περί τα μέσα του 4ου αι. π.Χ.) : Η λειτουργία του θεάτρου υποστηρίζεται από ένα μονώροφο, ορθογώνιο σκηνικό οικοδόμημα (απλού γεωμετρικού τύπου) με πέντε μεγάλα ανοίγματα στην πρόσοψή του, διακοσμημένα με ημικίονες, ανάμεσα σε τέσσερις πεσσούς. Το επιστύλιό του έφερε επιγραφές. Φάση ΙΙ (α΄ μισό 3ου αι. π.Χ.) : Στην πρόσοψη του αρχικού σκηνικού οικοδομήματος προστέθηκε ένα προσκήνιο, το οποίο λαμβάνει τη θέση του κύριου δομικού στοιχείου. Ανατολικά και δυτικά της σκηνής κτίστηκαν επίσης δύο μικρά παρασκήνια, τα οποία περικλείουν το προεξέχον προσκήνιο. Ταυτόχρονα η ορχήστρα αποκτά λίθινο περιμετρικό κρηπίδωμα. Γύρω από αυτή κατασκευάζεται ο κτιστός αγωγός για τη συλλογή των ομβρίων υδάτων. Φάση ΙΙΙ ( ρωμαϊκή περίοδος) : Το σκηνικό οικοδόμημα του θεάτρου, μαζί με το προσκήνιο και τα παρασκήνια, αντικαθίστανται από μια μεγαλοπρεπή σκηνική πρόσοψη (scaenae fons).